Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är de konton som SD driver. Kallas internt för ”trollfabrik”, enligt TV4:s granskning. Foto: TV4

TV4-granskning: Här är anonyma kontona som SD kontrollerar – kallas ”trollfabrik” internt

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning använder anonyma konton i sociala medier, visar TV4:s Kalla fakta i den andra delen av ”Undercover i trollfabriken”. Bland de konton som pekas ut finns facebooksidan Politiskt inkorrekt som har 86 000 följare.

En reporter på Kalla fakta jobbade under flera månader på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning, där han bland annat spelade in samtal med dold kamera.

Inspelningarna visar bland annat hur anställda på kommunikationsavdelningen hanterar anonyma konton i sociala medier. Totalt har Kalla fakta identifierat 23 konton i sociala medier som ska kontrolleras av Sverigedemokraterna utan att det framgår.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Omklippt Magdalena Andersson

Det handlar om konton på Tiktok, Youtube, Instagram och Facebook, sammanlagt hade de runt 260 000 följare. Några av de konton som pekas ut är Politiskt inkorrekt, @magdalenaanderssonharfel och @sverjedemokraterna.

I ett av de inlägg som visas upp i programmet har Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson klippts för att ge intrycket av att hon pratar om att ”förgöra Sverige”.

På ett annat konto som pekas ut av Kalla fakta finns en video där Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson åker i ett stridsfordon som avfyrar skott i Stockholmsförorten Rinkeby.

Kallas ”trollfabrik” i inspelning

I en av de dolda inspelningarna kallas verksamheten för ”trollfabrik” av en medarbetare.

– Vad kallar ni er? Alltså... de social medie-kontona helt enkelt? frågar Kalla faktas reporter.

– Trollfabrik, svarar SD:s medarbetare.

Efter att Sverigedemokraterna fått kännedom om granskningen ska flera konton ha tagits bort.

Under tisdagen kommenterade SD:s partiledare Jimmie Åkesson granskningen i samband med sin EU-valsturné i Umeå.

– Det TV4 ville visa var trollfabrik och desinformation. Det har man alltså inte lyckats göra utan det är de här humorklippen man kommit fram till efter ett års infiltration, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har inte smutskastat andra.” SD-ledaren Jimmie Åkesson svarar på kritiken efter Kalla faktas avslöjande. Foto: Anders Öhlund / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet