Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kalla faktas intervju med SD:s kommunikationschef i videon. Foto: TV4

Riks och SD:s taktik för att dölja kopplingen: ”Inga SD-kepsar”

Uppdaterad
Publicerad

TV4:s Kalla fakta har med dold kamera infiltrerat Youtubekanalen Riks och Sverigedemokraterna för att bland annat granska om det fortfarande finns en koppling mellan dem.

– Ingen SD-personal, ingen SD-keps som ligger framme eller någonting som kan ha med partiet att göra, hörs SD:s kommunikationschef säga i en dold inspelning.

Den konservativa nyhetskanalen Riks på Youtube grundades 2020 av Sverigedemokraterna men såldes ifjol till den tidigare SD-politikern Jacob Hagnell.

Sedan dess ska Riks vara helt fristående från partiet, vilket även Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein säger i TV4:s program.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

– En nyhetskanal ska inte vara en del av en kommunikationsavdelning, säger han.

Infiltrerade med dold kamera

Med en dold kamera har Kalla faktas reporter tagit jobb och infiltrerat Riks och sedan Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning för att ta reda på om så är fallet.

Riks redaktion ligger i samma byggnad som Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning. Reportern beskriver inifrån hur dörrarna mellan lokalerna ”står helt öppna”. Även hur personer från SD vistas på Riks redaktion dagligen.

”Absolut ingen SD-personal här”

I programmet får tittare se ett möte inför att tidningen Expressen ska besöka Riks redaktion för att intervjua Dick Erixon, vilket fångades av reportern i den dolda kameran:

– Absolut ingen SD-personal här och superstängt. De ska inte ana att det finns någon koppling. Superviktigt, hörs SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein säga i videoinspelningen.

SD:s kommunikationschef svarar

I den uppföljande delen av Kalla Fakta får Joakim Wallerstein frågan varför Riks och SD:s kommunikationsavdelning ”försöker dölja” att de fortfarande sitter ihop.

– När de ska komma och göra ett reportage om Dick (Erixon reds. anm.) så vill jag att den intervjun inte ska handla om någonting annat än Dick, säger han och fortsätter:

– Rent fysiskt sitter vi på våningarna ovan och under varandra. Sitter ihop gör det inte rent tekniskt.

I dag är Sverigedemokraterna Riks största finansiär, säger Wallerstein.

– Det är en process. Målet är att vi ska vara helt fristående där partiet inte betalar så mycket överhuvudtaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet