Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Robert Beronius, kommunalråd för Liberalerna i Norrtälje kommun, berätta vad som händer nu. Foto: SVT

SD:s ”trollkonton” fäller styret i Norrtälje – L i samtal med oppositionen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår arbetet med att få ihop ett nytt styre i Norrtälje kommun. Detta efter att Liberalerna brutit med SD och därmed fällt det nuvarande styret.

Enligt Liberalerna har SD inte tagit tillräckligt avstånd från att SD på riksnivå drivit anonyma konton på sociala medier, något som avslöjats av TV4.

Liberalernas medlemmar i Norrtälje röstade på tisdagskvällen att bryta med SD. Därmed är Norrtälje den första kommun där styret, som bestått av M, KD, L och SD, spricker som en följd av TV4-programmet Kalla faktas avslöjande om Sverigedemokraternas anonyma sociala medier-konton.

– Det var helt enhälligt och stor uppslutning dessutom, säger Liberalernas gruppledare och kommunalråd Robert Beronius till SVT efter medlemsmötet.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

L, S, C och MP öppnar för nytt styre

Nu återstår för partierna att komma fram till ett nytt politiskt styre i kommunen. Under onsdagen kommer företrädare för L, S, C och MP träffas för att diskutera förutsättningar för att styra kommunen.

”Våra partier öppnar dörrarna för ett brett samarbete över mitten”, skriver de fyra partierna i ett gemensamt pressmeddelande.

De fyra partierna får dock inte majoritet utan skulle vara beroende av stöd från Vänsterpartiet.

M, SD, KD: Vi tar fortsatt ansvar

I ett utlåtande från M, SD och KD beklagar de liberalernas beslut att bryta avtalet.

”Då vårt samarbete vilar på ett avtal mellan fyra partier innebär detta att avtalet bryts. Vi beklagar att Liberalerna därmed väljer att lämna styret, som har fungerat mycket väl och levererat på punkt efter punkt i Norrtäljeavtalet.”

Enligt M, SD och KD tar de fortsatt ansvar för styret av Norrtälje fram tills att de politiska förutsättningarna tydliggjorts.

SVT har sökt Sverigedemokraterna i Norrtälje.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På tisdagen beslutade Liberalerna i Norrtälje att bryta samarbetet med SD. Här är bakgrunden till konflikten. Foto: Tomas Blideman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet