Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under flera månaders tid jobbade en reporter på Kalla fakta under täckmantel på SD:s kommunikationsavdelning och samlade in bevis för att partiet ligger bakom minst 23 olika anonyma så kallade ”trollkonton”. Foto: TT/Kalla fakta

SD: Inga fler anonyma konton innan valet

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen kom beskedet att Sverigedemokraterna inte kommer att starta fler anonyma konton på sociala medier. Men nu säger partiet att man inte svängt i frågan och att det handlar om tiden fram till EU-valet.

Tidigare under måndagen rapporterade TV4 Nyheterna att Sverigedemokraterna inte kommer att starta fler anonyma konton på sociala medier. Men enligt SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein har partiet inte svängt i frågan, utan ska istället ha syftat på tiden fram till EU-valet på söndag.

– Vi anser att vi inte har några anonyma sidor eftersom de är helt offentliggjorda. Då är det inte anonymt, alla vet att det är vi. Sedan har vi fått frågor om vi kommer att starta några nya nu och då har vi sagt nej, inte innan valet, säger Wallerstein, till SVT.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Vad partiet kommer att landa i framöver angående anonyma konton får man se, enligt Wallerstein.

– Vi får utvärdera den verksamhet vi har, precis som vi gör med all annan kommunikationsverksamhet efter ett val, och så får vi se vad vägen framåt är.

Identifierade 23 konton

I Kalla faktas granskning, där en reporter under täckmantel arbetade på SD:s kommunikationsavdelning under flera månader, identifierades 23 anonyma konton. Internt talar anställda på kommunikationsavdelningen om 50, 70 och 100 konton. Men enligt partiets presstjänst handlar det om 23 konton.

Tidigare har SD sagt att man inte ser någon anledning att ändra sitt agerande efter avslöjandet.

Hotade avbryta samarbete

Liberalerna i Norrtälje har hotat att spräcka det lokala högerstyret om inte SD garanterat att inga lokala partistöd används till trollfabriker och att partiet visat någon form av probleminsikt.

I ett Facebookinlägg skriver partistyrelseledamoten och lokala kommunalrådet Andrea Kronvall att ”inga nya anonyma sidor planeras att skapas i framtiden”.

Pehrson om beskedet

Liberalernas partiledare Johan Pehrson är kritisk efter SD:s senaste besked:

”I morse skulle SD sluta med anonyma konton. Nu på eftermiddagen kanske det ska öppnas fler efter valet. Jag ger inget för dessa utfästelser. Liberalerna kommer gå fram med ett skarpt förslag för att förbjuda partiers falska konton och få slut på den här cirkusen en gång för alla”, skriver han på X.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet