Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kokar soppa på en ganska rostig spik.” Jimmie Åkesson kommenterar Kalla Faktas reportage om partiets påstådda ”trollfabriker”. Foto: SVT

Åkesson (SD) om anklagelserna om en trollfabrik: ”Har ingenting att dölja”

Uppdaterad
Publicerad

I en dold inspelning hörs SD-politikern Julian Kroon säga att partiet inför valet 2018 hade anställt tio personer för att ”vara nätkrigare”.

– Man kan kalla det för en trollfabrik, tillägger han.

Just anklagelser om trollfabriker och dold opinionsbildning i sociala medier har riktats mot Sverigedemokraterna i många år.

TV4:s Kalla Fakta har i ett reportage återaktualiserat trollanklagelserna mot Sverigedemokraterna. Detta sedan en reporter med dold kamera går undercover på partiets kommunikationsavdelning, och på Youtube-kanalen Riks.

Programmet har titeln ”Undercover i trollfabriken” och i första delen beskriver SD-politikern Julian Kroon hur partiet ska ha jobbat inför valet 2018, men säger sig inte veta om SD fortfarande arbetar på samma sätt.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Åkesson: Rent struntprat

SD-ledaren Jimmie Åkesson ser inget kontroversiellt med att politiska partier på olika sätt försöker föra ut sitt budskap.

– Som jag minns det handlade det om tio personer från ungdomsförbundet som var aktiva på internet på arbetstid under egna namn, så det finns inget hemligt bakom det på något sätt, säger Åkesson om de tio så kallade ”nätkrigarna”.

Trollverksamhet mot USA-val

Trollanklagelser har riktats mot SD i många år.

I svallvågorna efter Donald Trumps vinst i presidentvalet 2016 hamnade sociala medier i intensivt medialt blickfång.

Rapporter om rysk påverkan på USA-valet med hjälp av trollfabriker i Sankt Petersburg och Cambridge Analytica-skandalen demonstrerade hur de internationella sociala medie-plattformarna potentiellt kunde användas för att påverka den demokratiska processen.

SVT kunde 2017 visa att den stora Facebook-sidan ”Stöd svenska polisen” sponsrade inlägg för att nå Socialdemokraternas följare. I en intervju med SVT bekräftade Joakim Wallerstein att man ”hjälper andra sidor”, men ville inte precisera vilka som hjälptes.

SD har tidigare bekräftat att de samarbetar med influencers och har konton där SD-inblandningen inte tydligt framgår. Att det skulle finnas en trollfabrik avfärdar Jimmie Åkesson helt.

– Begreppet troll och trollning och trollfabrik bygger ju på att man medvetet och systematiskt sprider desinformation. Någonting sånt framkommer inte i det här reportaget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet