Foto: SVT

”Stöd svenska polisen” försöker påverka Socialdemokraternas följare

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna säger sig inte känna till att en av Sveriges största Facebooksidor, som sprider skrämselpropaganda till miljontals användare, betalar för att deras inlägg ska synas i flödet hos partiets följare. Partierna måste vakna, menar medieforskaren Christian Christensen och statsvetaren Jenny Madestam.

Den som administrerar en Facebooksida kan sponsra sina inlägg för att öka deras genomslag och skaffa sig nya följare. I praktiken innebär det att man köper närvaro i flödet hos specifika användargrupper på Facebook.

Facebooksidan ”Stöd svenska polisen”, som i dag följs av över 150.000 människor och som sprider skräckpropaganda om tillståndet i Sverige, sponsrar sina inlägg mot Socialdemokraternas följare.

Klara Linder, projektledare vid Socialdemokraternas kommunikationsavdelning och operativt ansvarig för partiets Facebooksida, säger sig inte ha noterat fenomenet.

– Jag har inte märkt om någon sida har gjort en attack mot oss, eller så. Men det är klart att man får kommentarer av människor som inte håller med. Så ska det vara i en demokrati. Vi administrerar kommentarer, vi tittar inte på vad andra sidor gör, säger hon till SVT Nyheter.

Läs mer: ”Stöd svenska polisen” sprider rädsla

”Politiska partierna borde anställa personer som har koll”

Professor Christian Christensen vid institutionen för mediestudier på Stockholms Universitet, menar att riksdagspartierna ligger långt efter i förståelsen för sociala medier.

– De politiska partierna borde anställa personer på kommunikationsavdelningarna som har koll. Som fattar ny teknik, som fattar hur algoritmen fungerar. Det handlar om ett nytt landskap. Egentligen är det lite sent att tala om ett nytt landskap, för det har pågått i sociala medier länge nu.

”Det är nymorgnat hos partierna”

Jenny Madestam är statsvetare och universitetslektor vid Stockholms universitet, där hon forskat bland annat om hur partier använder sociala medier. Även Madestam anser att partierna ligger efter.

– Det är nymorgnat hos partierna. De använder sociala medier, men man har inte riktigt koll. Den här utvecklingen går så snabbt. Partierna hänger inte med, de är väldigt trögrörliga organisationer.

Läs mer: Polisen: Facebooksidan är ett problem för oss

Madestam beskriver en ny tid, med nya politiska kommunikationsmetoder.

– Det som är oroväckande med den här typen av kommunikation som sker i sociala medier, är att det är oklart vem som står bakom. Verkar det på något sätt vara en officiell kanal, då är vi inne på vilseledande marknadsföring, och det är definitivt problematiskt. Speciellt när det handlar om opinionsbildning, för då kan människor verkligen bli vilseledda.

Partierna kommer inte hinna ifatt

Hon tror inte heller att partierna kommer hinna komma ikapp utvecklingen i tid till valet 2018.

– Man har sina traditionella och invanda mönster att arbeta på med opinionsbildning. Jag tror att det bara kommer se likadant ut som förut, med affischer i tunnelbanan.

FAKTA OM SPONSRING

En Facebooksida kan betala för att de ska nå ut till användare som inte själva följer sidan. Det är vanligt att företag sponsrar sina reklamfilmer och annonser, men även opinionsbildare kan sponsra material.

Det sponsrade materialet kan även med hjälp av Facebooks djupa kännedom om användarna riktas effektivt mot särskilda användargrupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.