Foto: SVT

Skrämselsidan ”Rädda Vården” stöttas av ”Stöd svenska polisen”

Uppdaterad
Publicerad

”Rädda Vården” är en snabbt växande svensk Facebooksida. Med anonym avsändare sprider sidan material som gestaltar en svensk sjukvård i kris, och inläggen delas av ”Stöd svenska polisen”. SVT Nyheters reportrar har spårat mannen som skapat och driver ”Rädda Vården”.

Facebooksidan ”Rädda Vården” startades i januari 2017 och växer just nu snabbt. En av sidans första postningar delades kort därefter av sidan ”Stöd svenska polisen”, som fortsatt att regelbundet dela ”Rädda vårdens” inlägg.

Eftersom ”Stöd svenska polisen” har så många följare, och köper marknadsföring av Facebook, bidrar delningarna till ”Rädda Vårdens” snabba tillväxt.

SVT granskar anonyma Facebooksidor

Även om ”Rädda Vården”, med sina knappt 10.000 följare, fortfarande är betydligt mindre än ”Stöd svenska polisen”, har sidorna mycket gemensamt.

”Här lyfter vi fram det jobbiga för att kunna hitta vägen ut ur vårdkaoset” är ett citat hämtat från sidans infosektion – som i övrigt inte avslöjar vem eller vilka som står bakom opinionsarbetet. Till skillnad från ”Stöd svenska polisen”, går det att skicka meddelande till ”Rädda Vårdens” administrator.

Läs mer: ”Stöd svenska polisen” sprider rädsla och manipulerar fakta

Nyheter om sjukvård i kollaps

”Rädda Vården” delar, på samma sätt som ”Stöd svenska polisen”, systematiskt nyheter från etablerade medier. Här förekommer både vårdens branschmedier, som Sjukhusläkaren och Dagens Medicin, liksom kvällspressen och public servicebolagens nyhetsartiklar.

Men urvalet av nyheter är mycket hårt nischat. ”Rädda Vården” postar endast vårdrelaterade katastrofnyheter. Sammantaget förmedlar ”Rädda Vården” berättelsen om en landsomfattande vårdkollaps. Den apokalyptiska stämningen förstärks i delningstexterna där ”kaos” och ”kris” ofta återkommer.

Mannen bakom sidan

SVT Nyheter har lyckats spåra mannen som skapat och driver sidan. Han heter Fredrik Antonsson och har ett förflutet som ersättare i fullmäktige för Moderaterna i Sundbybergs stad.

Sedan 1990 arbetar han inom sjukvården och är i dag undersköterska vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Han driver ”Rädda vården” tillsammans med två vårdkollegor. Han har också en blogg där han vid ett tillfälle har uppmanat sina läsare att gilla sidan ”Rädda vården”. Utan den förkunskapen är det mycket svårt att koppla ihop Fredrik Antonsson med ”Rädda Vården”.

– Fantastiskt att du hittade mig, men jag har väl skrivit att jag står för den här sidan, säger han till SVT Nyheter.

Läs mer: ”Rädda vården” splittrar fackförbunden

Inspirerad av ”Stöd svenska polisen”

Delningarna från ”Stöd svenska polisen” innebär inte att sidorna samarbetar, enligt Fredrik Antonsson. Däremot är man inspirerad av hur ”Stöd svenska polisen” arbetar med opinionsbildning.

– Vi har absolut inget samarbete med dem. Men den har varit en väldigt bra förebild att titta på, hur de jobbar. De lyfter fram problemen för svenska polisen.

”Kan få konsekvenser”

Varför står det ingenstans på Rädda vården att det är du som ligger bakom?

– Jag har ju en arbetsgivare som med oblida ögon ser på sånt här. Jag har lagt upp länkar hur det ser ut på Astrid Lindgrens barnsjukhus där jag jobbar, och det kan få konsekvenser. Det var väl en av grejerna i början – att kunna skriva om allt och alla. Jag har ingen skam som hindrar mig från att gå ut med den informationen, jag är alltid öppen med vad jag tycker och tänker. Folk har frågat mig på sidan vem som driver den och då har jag svarat. Men mina två kollegor vill vara anonyma.

Du tycker inte att det är problematiskt att driva opinion utan avsändare?

– Det förstår jag definitivt, men det du säger gör väl att vi ändrar det. Det är inga problem alls.

Analys: Därför granskar vi de anonyma Facebooksidorna

”Vi känner igen oss i vår dystopi”

Sidan ger lite av en skräckbild av läget i svenska sjukvården, tycker du bilden riskerar att bli väl onyanserad och alarmistisk?

– Jag tror folk är tillräckligt begåvade för att förstå att det inte är så illa som det verkar på min sida, eller på ”Stöd svenska polisens” sida. Vi lyfter upp det vi tycker inte fungerar, medan man från regeringen lyfter bara det som fungerar. Vi känner igen oss mer i vår dystopi. I all politisk opinionsbildning lyfter man skräckexempel, det är först då du kan göra något åt det.

”Vårt mål är att lyfta problem”

Fredrik Antonsson menar att ”Rädda Vården” skiljer sig från den ursprungliga inspirationskällan, ”Stöd svenska polisen”.

– Jag är inte intresserad av att ha en sida full med tomtar och troll som spårar ur. Vårt mål är att lyfta problem, och senare kanske komma med konstruktiva förslag.

Antonsson är inte längre intresserad av att lyfta dessa problem i politiken. Han menar att han kan göra större skillnad genom det opinionsarbete han bedriver via ”Rädda Vården”.

– Jag är inte ett dugg intresserad av partipolitik längre. Istället hoppas jag att Rädda Vården fortsätter att växa.

Efter SVT Nyheters publicering har Fredrik Antonsson ändrat i Rädda Vårdens infosektion. Han är nu öppen med att det är han som står bakom sidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar anonyma Facebooksidor

Mer i ämnet