Joakim Wallerstein, kommunikationschef. Foto: TT/Faksimil

SD: Vi hjälper andra sidor på Facebook

Publicerad

Sverigedemokraterna är i dag det riksdagsparti som har flest följare på Facebook och störst genomslag i sociala medier. Kommunikationschef Joakim Wallerstein har tidigare sagt att partiet vill ”pumpa ut” sina budskap i sociala medier. Han har också meddelat att partiet kommer att börja jobba med social opinionsbildning via andra ”varumärken” än Sverigedemokraternas – men vilka det rör sig om vill han inte specificera.

Med en valrörelse runt knuten krävs nya strategier för att nå ut till tänkbara väljare, och för Sverigedemokraterna handlar det bland annat om att jobba med varumärken som inte nödvändigtvis har SD som tydlig avsändare.

Wallerstein säger till SVT Nyheter att man hjälper andra sidor i sociala medier med material.

Hjälper andra sidor

– Det vanliga är att vi inte står bakom någonting: Vi hjälper till. Det kan vara som vill låna kameror eller som vill åka till en plats i Sverige för att göra ett reportage, det kan vi tänka oss att sponsra.

Wallerstein vill inte precisera vad eller vilka som kan spridas eller sponsras, och säger sig inte veta om SD hjälper ”Stöd svenska polisen”.

– Jag tror vi har delat något därifrån. Men jag vet inte, jag sitter inte och gör det på dagarna.

”Att nå nya grupper är superintressant för oss”

En fråga som kommer vara het i Sverigedemokraternas valrörelse är enligt Wallerstein vården och i viss mån också polisen.

Läs mer: ”Stöd svenska polisen” sprider rädsla

– Vi går mot en valrörelse, att nå nya grupper är superintressant för oss.  Det innebär ju att man måste bryta ny mark och ta upp ämnen som man normalt sett inte skulle göra, eller ämnen som man vet inte ger bästa möjliga spridning. Nu pratar vi väldigt mycket vård. Det är ett sådant ämne som kommer vara mycket fram till valet. Sedan har det varit mycket om Polisen, på olika sätt.

Enligt en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Sveriges Radio är SD med bred marginal det mest engagerande partiet i sociala medier. Nyligen gick också SD om Socialdemokraterna och är nu Sveriges största riksdagsparti – i alla fall på Facebook.

”Har ett behov att ge ut vår version av vilka vi är”

Kommunikationschef Joakim Wallerstein säger sig dock inte fokusera så mycket på siffror.

– Att vara stora i sig finns inget egenvärde i, det som är intressant för oss är att bygga upp en stor kommunikationskanal. Vi har ett behov, förmodligen större än många andra, att få ge ut vår version av vilka vi är, säger han till SVT Nyheter.

Läs mer: Polisen: Facebooksidan är ett problem för oss

Han markerar också att partiets kommunikationsavdelning inte tittar särskilt på vad andra gör, utan troget följer sin egen linje – något som enligt honom varit ett framgångsrecept.

Politiska Opinionssidor på Facebook med känd avsändare

Rödgrön röra (42k likes)

Drivs av moderat-politikern Arin Karapet, ledamot i Stockholms läns landsting.

Skiftet (65k likes)

Socialdemokratisk hemvist, tidigare ”Alliansfritt Sverige”. Kanslichef är Robin Zachari.

Inte rasist men (211k likes)

Startades 2012 av Henrik Johansson, tidigare facklig-politisk ombudsman för Socialdemokraterna i Dalarna.

Politikfakta (55k likes)

Startad av Olah Milton Örtengren, tidigare moderat-debattör. Nicole Ekstam är enligt deras FB-sida redaktör, och sidan är ”inte knuten till något specifikt parti, men från början var 'alliansvänlig'”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.