Foto: Alexei Druzhinin/Sputnik/Kremlin pool/EPA/TT

Rapport: Rysslands president Vladimir Putin ska ha försökt påverka USA-valet

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin försökte påverka det amerikanska presidentvalet till Donald Trumps fördel, rapporterar amerikanska medier. Detta enligt en utredning från USA:s underrättelsetjänst som släpptes under tidsdagen. Även länder som Iran och Kina ska ha försökt påverka valet.

– Det är inte överraskande, säger Jan Hallenberg, expert på USA:s säkerhetspolitik.

I den nationella underrättelserapport som nu släppts och som kartlagt utländska hot mot USA-valet 2020 drar man slutsatsen att utländska motståndare, däribland Ryssland, ska ha försökt påverka fjolårets presidentval. Det rapporterar bland annat Wall Street Journal och CNN.

Vladimir Putin uppges ha godkänt en rad operationer.

Syftet med ansträngningarna ska ha varit att ”svärta ner president Bidens kandidatur och det Demokratiska partiet, stödja tidigare president Trump, undergräva allmänhetens förtroende för valprocessen och förvärra sociopolitiska splittringar i USA”.

Annan typ av valpåverkan

Underrättelsetjänsten ska till skillnad från 2016 inte ha sett några ryska cyberförsök för att få tillgång till valinfrastruktur. Inte heller några indikationer på att någon utländsk aktör försökt ändra någon teknisk aspekt av omröstningsprocessen under de senaste valen, inklusive väljarregistrering, röstning och inrapportering.

Ryssland har tidigare anklagats för att inför presidentvalet 2016 ha försökt påverka valutgången genom en propagandakampanj i sociala medier och i massmedier.

Rapporten beskriver också påverkansförsök från Iran och Kina, skriver CNN. Bland annat ska Iran ha försökt underminera Donald Trumps återvalskampanj, allmänhetens förtroende för valprocessen och USA:s institutioner.

– Utländskt, elakartat inflytande är en bestående utmaning som vårt land står inför, säger Avril Haines, chef för den nationella underrättelsetjänsten, i Joe Bidens kabinett, enligt tv-kanalen.

Säkerhetsexperten: ”Olyckligt för USA:s demokrati”

Jan Hallenberg, expert på USA:s säkerhetspolitik vid Utrikespolitiska institutet, har inte tagit del av vad som konstateras i rapporten men säger till SVT Nyheter att det inte är överraskande, tvärtom mycket troligt att dessa länder på olika sätt har försökt påverka den amerikanska inrikespolitiken.

– De vill av olika anledningar försvaga USA, säger Jan Hallenberg.

– Trump har själv sått tvivel kring valsystemet och det låter som att dessa externa, utländska aktörer försöker göra samma sak genom att i en känslig period som den amerikanska valrörelsen är spela på den misstro som redan finns bland delar av befolkningen. Det är olyckligt för USA:s demokrati att det pågår.

Hallenberg tror att representanter från båda sidor av den amerikanska partipolitiken kommer att fördöma detta, och att vi i framtiden kommer att se fler snarare än färre påverkansförsök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.