I mejlen, som underrättelsetjänsten har spårat till Iran, hotas demokratiska väljare med besök från våldbejakande högergruppen Proud Boys. Foto: Kamil Krzaczynski, John Locher, AP / TT

USA: Ryssland och Iran försöker påverka valet

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland och Iran har kommit över amerikansk data om röstlängder och de som röstar och agerat för att påverka opinionen.

Det säger John Ratcliffe, chef för USA:s nationella underrättelsetjänst.

– Det här ökar risken för kaos och att fler människor stannar hemma den 3 november, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Registrerade demokrater i Florida och Alaska har den senaste veckan fått mejl där de hotas om repressalier om de röstar ”fel”.

”Du röstar på Trump på valdagen, annars kommer vi” står det bland annat i mejlen som påstods ha skickats av den våldsbejakande gruppen The Proud Boys, som pekats ut som en hatgrupp som riktar sig mot svarta, muslimer, judar och kvinnor.

Presidentvalet i USA 2020

Säkerhetstjänsten säger nu att mejlen i stället kom från Iran, och är en del av den påverkan landet försöker ha på valet den 3 november.

– Vi har bekräftat att Iran och Ryssland, var för sig, har kommit över viss data om de registrerade röstande, säger John Ratcliffe på en presskonferens.

Ratcliffe: ”Skrämseltaktik”

– Det här är desperata åtgärder utförda av desperata motståndare.

Några av de aktuella mejlen innehåller även en video där det påstås att det lagts falska röster i valet och hur man själv kan lämna in falska röstsedlar.

– Den videon, och alla påståenden om falska röstsedlar, är osanna, säger Ratcliffe och säger att Iran agerar för att med skrämseltaktik skapa oro och skada president Donald Trump.

Åsberg: Ökar risken för kaos

Enligt Stefan Åsberg kommer det inte som en överraskning att utländsk makt försöker påverka den amerikanska valrörelsen – men politiskt sett är man oense om vem som egentligen är målet för den här attacken.

– Jag tror inte att det här påverkar valutgången, men det ökar risken för kaos och underminerar ytterligare tilltron till det här ifrågasatta valsystemet. Det riskerar i sin tur att fler människor stannar hemma dne 3 november, säger Åsberg i SVT:s Morgonstudion.

Har anklagats tidigare

Ryssland har tidigare anklagats för att inför presidentvalet 2016 ha försökt påverka valutgången genom en propagandakampanj i sociala medier och i medier. Landet ska bland annat ha velat underminera väljarnas tilltro till USA:s valsystem.

FBI-chefen Christopher Wray försäkrar på samma presskonferens att USA:s valsystem är säkert.

– Vi kommer inte att tillåta utländsk inblandning i våra val och alla kriminella aktiviteter som hotar valsäkerheten eller tilltron till den, säger han.

– Ni kan lita på att era röster räknas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet