Vem som kommer vara tuffast mot Kina har varit en fråga som kommit upp under Trump och Bidens valkampanjer. På bilden till höger, som är ett propagandafoto från Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua News Agency, syns president Xi Jinping. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Så påverkas världen om Biden respektive Trump vinner valet

Uppdaterad
Publicerad

Om Joe Biden vinner presidentvalet i november kommer han att lägga om kursen i en rad frågor som bland annat rör klimatet och försvarsalliansen Nato. Däremot kommer han, precis som den sittande presidenten Donald Trump, att fortsatt vara tuff mot Kina, säger professor Dag Blanck om USA:s roll i världen.

Sedan Donald Trump blev USA:s 45:e president har landet präglats av en ”Amerika först”-politik som lett till handelskrig med såväl Kina som EU. Därtill har USA även dragit sig ur Parisavtalet, det internationella klimatavtal som trädde i kraft 2016.

Skulle Demokraternas kandidat Joe Biden vinna presidentvalet i november kan världen räkna med kursändring, särskilt i miljöfrågorna. Det anser Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Mycket kommer att förändras, bland annat på miljöområdet. USA kommer exempelvis att återinträda i Parisavtalet. Trump har varit väldigt negativ till klimat- och miljöfrågorna och jag tror att de kommer stå mycket på agendan om Joe Biden vinner, säger han.

”Vill betona de traditionella allianserna”

Om Demokraterna tar över Vita huset kommer troligtvis migrationspolitiken bli generösare.

– Det kommer inte bli tal om några murar. USA kommer också att betona de traditionella allianserna med exempelvis Nato på ett helt annat sätt.

Är det tonen som kommer att förändras eller blir det förändring i praktiken? Trump vill ju exempelvis dra tillbaka tusentals soldater från Tyskland?

– Jag tror inte Biden kommer dra tillbaka lika många trupper som Trump vill göra, absolut inte. Han tror på allianserna. Sedan utvecklas det där hela tiden. Att européerna ska betala mer är en gammal diskussion.

”Relationen till Kina kommer stå i centrum”

Hur kommer det säkerhetspolitiska läget förändras?

– Biden kommer vara mycket tuff mot Ryssland som han ser som USA:s största motståndare, inte minst för att de lägger sig i det amerikanska valet. Relationen till Kina kommer också att stå i centrum och där är ju Biden kritisk mot hur amerikansk industri förlorar mot Kina, precis som Trump har varit.

Hur påverkar det mig som svensk om Joe Biden vinner valet?

– Jag tror att betoningen på samarbete med Europa kommer göra en stor skillnad. Jag skulle också säga att miljö- och klimatfrågorna får en betydelse för oss.

  • Säkerhetspolitiken
  • Miljöfrågorna
  • Migrationsfrågan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet