Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s korrespondent Fouad Youcefi rapporterar från Washington. Foto: SVT

Donald Trumps öde avgörs i HD: ”Domarna skeptiska”

Uppdaterad
Publicerad

Kommer Donald Trump kunna ställa upp i presidentvalet eller inte? Nu inleds förhandlingarna i USA:s högsta domstol där expresidentens öde står på spel.

Det började med en stämningsansökan som ledde till att Högsta domstolen i delstaten Colorado beslutade att stryka Donald Trump från valsedlarna.

Domstolens beslut grundade sig på grundlagens 14:e tillägg som förbjuder personer som stött ett uppror att ställa upp i val. Detta med anledning av expresidentens roll i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

Presidentvalet i USA 2020

I början av januari lämnade expresidenten in en överklagan, och nu har det blivit dags för fallet att avgöras i högsta domstolen.

”Domarna är skeptiska”

SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi har varit på plats och bevakat huvudförhandlingen under torsdagen.

– Domarna i högsta domstolen verkar väldigt skeptiska till att utesluta Trump från valsedlarna.

Ett besked om Trumps framtid kan väntas redan i nästa vecka, men det kan också dra ut på tiden, säger Youcefi. Den stora frågan är dock vad som händer om Trump stoppas från valet.

– Att alla delstater, inte bara Colorado behöver rätta sig efter det. Det skulle innebära ett politiskt kaos, ett konstitutionellt kaos. I alla fall är det det som hösta domstolen-domarna är rätt oroliga över, säger Fouad Youcefi.

Hänvisar till historisk grundlag

Bakom den aktuella stämningsansökan står bland andra Trumpkritiska republikaner.

I nuläget är det både oklart huruvida det 14:e tillägget, som skrev 1886 efter inbördeskrigets slut, ska gälla, och om den händelserna vid Kapitolium den 6 januari ska räknas som ett uppror.

Fouad Youcefi ger fler detaljer om torsdagens huvudförhandling i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet