Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör delar av Trumps och Bidens kampanjtal. Foto: CHRISTIAN MONTERROSA

USA:s högsta domstol granskar Colorados Trumpdom

Uppdaterad
Publicerad

Efter Republikanernas överklagan beslutar nu USA:s högsta domstol att granska delstaten Colorados beslut att ta bort expresidenten Donald Trump från sina valsedlar.

Det var för drygt två veckor sedan som Colorado plockade bort Donald Trumps namn från valsedeln med anledning av hans inblandning i stormningen av Capitolium 2021.

Republikanerna var snabba med att överklaga Colorados beslut till USA:s högsta domstol– som nu alltså ska avgöra huruvida domen ska stå kvar eller omkullkastas.

Expresidenten själv tog längre tid på sig att överklaga, men den 3 januari lämnade även Trump in sin överklagan.

Maine följde samma fotspår

Förra veckan tog även delstaten Maines högsta valtjänsteman, demokraten Shenna Bellows, bort Trump från den delstatens primärvalsedel 2024, vilket Trumps team överklagade på tisdagen i delstatsdomstolen.

Högsta domstolen i Oregon kan också snart besluta om ett försök att ta bort Trump från primärvalet och allmänna val.

Biden till attack mot Trump

Anledningen till att domstolarna beslutat att stoppa Trump från presidentvalet är att de anser att han deltagit i ett uppror och konspirerat mot det egna landet – något som bryter mot en lag som stiftades efter inbördeskriget i USA.

Under ett valtal gick den sittande presidenten Joe Biden hårt åt Donald Trump, som han beskriver som ett hot mot demokratin.

– Är demokratin fortfarande helig i USA? Det är vad det här talet handlar om, sa han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Donald Trump står åtalad för 91 punkter – men vilket åtal är svagast, vilket är starkast – och vilket har störst betydelse? Fouad Youcefi förklarar. Foto: Reuters/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.