• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om Högsta domstolen säger att Donald Trump kan strykas väntar väldigt våldsamma reaktioner” – hör SR:s korrespondent Ginna Lindberg. Foto: AP/TT/SVT

Ännu en delstat utesluter Trump från valsedeln

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska delstaten Maines statssekreterare följer i Colorados fotspår och tar bort Donald Trump från valsedeln med anledning av hans inblandning i stormningen av Kapitolium.

Med bara dagar kvar tills primärvalssäsongen i USA drar igång och Republikanerna ska välja sin presidentkandidat har Maines högsta valtjänsteman, demokraten Shenna Bellows beslutat att plocka bort Donald Trump från delstatens valsedel 2024.

Beslutet, baserat på upprorsförbudet i det 14:e tillägget i den amerikanska konstitutionen, fastslogs knappt tio dagar efter Colorados dom om att utesluta expresidenten på samma grunder.

Överklagar beslutet

Bellows beslut kommer dessutom en dag efter att Trumps advokater bad henne att diskvalificera sig själv på grund av inlägg på X som de menar visar partiskhet. Hon kallade stormningen av Kapitolium för ett ”uppror” och beklagade sig över att Trump inte dömdes av den amerikanska senaten efter att ha ställts inför riksrätt.

”Det var inte ett lätt beslut”, skrev Bellows i sitt 34-sidiga utslag. Det är första gången i USA:s historia som en statssekreterare berövar en presidentkandidat tillgång till röstsedlar.

Trumps kampanjkontor meddelar kort efter tillkännagivandet att man kommer överklaga beslutet till Maines delstatsdomstol.

– Vi bevittnar, i realtid, försöket till stöld av ett val och att den amerikanska väljaren befrias från rösträtt, säger kampanjtalespersonen Steven Cheung i ett uttalande.

Kan bli våldsamma reaktioner

USA:s högsta domstol i Washington väntas fatta ett slutgiltigt beslut om huruvida Trump fortfarande kan kandidera till presidentposten i början av nästa år.

Får Colorado och Maine rätt väntar stora konsekvenser.

– Det skulle bli enormt upprörda reaktioner från Trump och hans supportrar, men också från de som inte tycker att det är domstolarnas beslut att fatta, säger Ginna Lindberg, Washington-korrespondent på SR.

Många jurister och väljare menar i stället att detta är upp till väljarna att avgöra.

– Vad som än händer i Högsta domstolen kommer det bli debatt, men om de säger att Donald Trump kan strykas så väntar väldigt våldsamma reaktioner, säger Ginna Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.