• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför stoppar en domstol i Colorado Donald Trump från att ställa upp i presidentvalet? Det har med ett tillägg i konstitutionen att göra. Foto: SVT/TT

Colorado dömer ut Trump från delstatens valsedlar

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen i Colorado har beslutat att den tidigare presidenten Donald Trump är diskvalificerad från att delta i delstatens primärval i mars 2024 samt det efterföljande presidentvalet.

Domstolen bedömer att attacken mot Capitolium den 6 januari 2021 var att betrakta som ett uppror, och att Donald Trump var delaktig. Därmed anser domstolen att han brutit mot det 14:e tillägget i USA:s konstitution och får därav inte inneha några ämbeten i USA. Colorados delstatssekreterare kan därför inte ha med Trump på delstatens valsedlar.

Om beslutet står sig innebär det att Donald Trump inte kan vinna primärvalet i Colorado den 5 mars, och att delstatens delegater istället går till någon av de andra republikanska kandidaterna. Om Trump blir vald till republikanernas kandidat så får han därefter inte heller stå med på valsedlarna i Colorado, när det är presidentval i november.

– Vi drar inte dessa slutsatser lättvindigt, skriver domstolens majoritet.

Tre av domstolens sju ledamöter ansåg att Trump inte borde dömas ut. Samtliga domare har tillsatts av demokratiska guvernörer, men sex av sju har även valts om i folkomröstningar.

Högsta domstolen kan stoppa förbudet

Starka reaktioner väcktes snabbt från Trumps håll:

– Colorados högsta domstol utfärdade ett fullständigt felaktigt beslut i kväll och vi kommer snabbt att överklaga till USA:s högsta domstol och begära att detta djupt odemokratiska beslut frångås, säger Trumps kampanjtalesperson Steven Cheung i ett uttalande sent på tisdagskvällen.

Domen träder i kraft den 4 januari om inte USA:s högsta domstol beslutar annorlunda i fallet. Om frågan prövas där kan det beslutet påverka fler delstater. Domstolar i Nevada och New Hampshire har lagt ner liknande fall av processkäl. Michigans högsta domstol kan komma att pröva en liknande stämningsansökan nästa år.

Enligt SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi är det i nuläget oklart hur amerikanska HD ser på saken.

– Det är omöjligt att svara på. Domarna i Colorados Högsta domstol har blivit tillsatta av demokrater, medan många av domarna i USA:s Högsta domstol är tillsatta av Donald Trump själv. Kanske får vi se en skillnad i det, men vi vet inte, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.