Foto: Glen Stubbe

Republikanerna överklagar Colorados kritiserade Trumpdom

Uppdaterad
Publicerad

Drygt en vecka efter Colorados beslut att utesluta Donald Trump från delstatens valsedlar, överklagar Republikanerna nu till USA:s högsta domstol.

Den 19 december dömde Colorados högsta domstol ut Trump från valet på grund av hans roll i stormningen av Capitolium den 6 januari 2021. De ansåg att expresidenten bröt mot det 14:e tillägget i USA:s konstitution och får därav inte inneha några ämbeten. Under primärvalet och det efterföljande presidentvalet 2024 får Trump därför inte stå med på delstatens valsedlar – om inte USA:s högsta domstol upphäver beslutet på Republikanernas begäran.

Trump, storspelaren i den republikanska presidentnomineringen 2024, förväntas lämna in sin egen överklagan.

Domens startdatum förlängs

Överklagandet innebär att delstatsdomstolens satta tid för domen att träda i kraft – 4 januari – kommer att förlängas på obestämd tid tills högsta domstolen meddelar om den kommer att ta upp överklagandet och därefter tills den utfärdar ett slutgiltigt beslut.

Varför stoppar Colorado Donald Trump från att ställa upp i presidentvalet? Fouad Youcefi förklarar i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför stoppar en domstol i Colorado Donald Trump från att ställa upp i presidentvalet? Det har med ett tillägg i konstitutionen att göra. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.