Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nikki har alltid använt sitt mellannamn – och övertalat sin man att göra samma sak. Foto: TT

Nu står bara Haley mellan Trump och presidentvalet – så fulspelar han för att vinna

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare presidenten återanvänder en tidigare speltaktik inför primärvalet: att så falska narrativ om sin rival.

Den här gången undrar han var motståndaren Nikki Haley är född – och vill att hon visar upp sin födelseattest.

I flera år ifrågasatte Donald Trump om den tidigare presidenten Barack Obama verkligen föddes på Hawaii 1962, och inte i Kenya som Trump trodde.

Det dröjde tills 2016 innan Trump medgav att han hade fel. Vid de laget hade det gått fem år sedan Obama offentliggjort sin födelseattest.

USA-val 2024

Samma år anklagade Trump även sin närmsta rival i det dåvarande valet, senator Ted Cruz, för samma sak.

Åtta år senare har Trump gett sig in i ännu ett primärval och efter Ron Desantis besked att även han hoppar av står nu bara en motspelare kvar: Nikki Haley.

Plötsligt seglar ett bekant narrativ åter upp på agendan och Trump ställer på nytt frågan: Föddes verkligen Nikki Haley i USA?

Hänvisar till konspiratorisk rapport

På sin sociala mediasajt Truth Social publicerade Trump under måndagen en rapport från The Gateway Pundit, en webbplats som är inflytelserik bland Trumps supportrar. Rapporten hävdar att Nikki Haleys indiska föräldrar inte var amerikanska medborgare när Haley föddes i South Carolina 1972. Vilket Trump menar skulle diskvalificera Haley från presidentkanditaturen.

Förutom att sprida rapporten hänvisade han även till hennes födelsenamn “Nimarata”, och skriver om henne som ”Nikki 'Nimrada' Haley” på Truth Social.

– Jag kan inte föreställa mig vad Trump hoppas vinna på detta om det inte är att spela raskortet mot Haley som en färgad kvinna – och att dra nytta av invandrarfientliga fördomar, säger Laurence Tribe, konstitutionell expert vid Harvard till NBC.

Haley: Trump gör så här när han är hotad

Men Haley föddes i USA, vilket innebär att hon kan kandidera.

– Jag känner president Trump väl. Det här är vad han gör när han känner sig hotad, sa Haley till CNN på måndagen.

Haley är Trumps sista, rival i det republikanska loppet om att bli partiets presidentkandidat.

På tisdag kommer New Hampshire att välja sin kandidat och även om Haley har minskat klyftan, tyder opinionsundersökningar på att den tidigare presidenten har en betydande ledning.

Vem får bli president i USA?

För att få kandidera till den amerikanska presidentposten finns det tre krav angivna i den amerikanska konstitutionen. Dessa tre krav är följande:

  • Du är född på amerikansk mark
  • Du har bott i USA de senaste 14 åren
  • Du måste vara minst 35 år gammal

Det finns inga ytterligare krav i den amerikanska konstitutionen på den som kandiderar till presidentposten, och därmed står det alltså klart att vem som helst – förutsatt att du har pengar för att driva en presidentkampanj för att göra ditt namn känt – kan kandidera till presidentskapet.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet