Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fouad Youcefi om varför DeSantis inte lyckats plocka fler röster. Foto: Sean Rayford/Ronald Verhoeven/SVT

Ron DeSantis drar sig ur USA:s primärval: ”Folk vill hellre ha originalet än kopian”

Uppdaterad
Publicerad

Republikanen Ron DeSantis drar sig ur det amerikanska primärvalet, meddelar han själv på X. Han stödjer nu sin tidigare konkurrent Donald Trump som partiets presidentkandidat.

– Det står klart att Trump är bättre än Biden, säger han.

Floridaguvernören och den favorittippade utmanaren till Donald Trump meddelade under söndagen att han inte kan begära av sina medarbetare att kämpa vidare om det inte finns en tydlig chans att vinna.

– Det tydligt för mig att en majoritet av de republikanska väljarna vill ge Donald Trump en ny chans. Tiden där amerikaner åsidosätts till förmån för de stora företagen och där man ger efter för wokeideologin är över, säger han.

USA-val 2024

Trump säger i en kommentar till Fox News att han är tacksam för DeSantis stöd och att han ser fram emot att samarbeta mot Joe Biden framöver.

”Folk vill hellre ha originalet än kopian”

DeSantis gav sannolikt upp av ekonomiska skäl, tror SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi. Om man ska avlöna en massa kampanjarbetare så måste man ha en verklig chans att vinna.

– Han försökte vara ganska lik Donald Trump – men utan bagaget. Det räckte inte, han kunde inte kontrastera sig själv tillräckligt mycket från den förre presidenten, säger han och tillägger:

– Folk vill hellre ha originalet än kopian.

Kan Nikki Haley vinna?

Nikki Haley står nu ensam kvar som alternativ till expresidenten Donald Trump, som för närvarande har ett tydligt övertag i opinionen bland de republikanska väljarna.

– Om Nikki Haley får hälften av DeSantis röster så ska hon vara väldigt glad. Jag tror att Donald Trump förväntas få många fler, särskilt eftersom DeSantis uttalade sitt stöd för honom efter avhoppet, säger Fouad Youcefi.

Hör varför DeSantis inte lyckats plocka fler röster i videon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här meddelar DeSantis att han drar sig ur primärvalen. Foto: X

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet