Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marc Lotter från tankesmedjan America First Policy Institute och Adam Kinzinger, politisk kommentator på CNN, om hur nästa mandatperiod kan se ut om Donald Trump vinner presidentvalet Foto: USCBSN/EBU/SVT

Så kan nästa mandatperiod bli om Trump vinner

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleds primärvalet i USA. Om Donald Trump blir republikanernas kandidat och väljs till president ännu en gång är han mer förberedd än 2016 – nu finns det en färdplan med flera konkreta förslag.

Massutvisningar, mer resurser till fossil energi och tullar på nästintill alla importerade varor. Det är några av de förslag som USA:s tidigare president Donald Trump vill genomföra om han väljs till president en andra gång.

Enligt Reuters är strategiska förberedelser redan igång.

USA-val 2024

Vill avskeda statstjänstemän

Ett av de mest kritiserade förslagen är en nedmontering av vad Trump kallar “the deep state”. Det innebär att han vill utöka presidentens makt över federala myndigheter genom att kunna ersätta upp emot 50 000 statliga tjänstemän med tjänstemän som är lojala med Trump, skriver Reuters.

SVT:s Agenda har pratat med Marc Lotter, före detta rådgivare åt Donald Trump och nu kommunikationschef på tankesmedjan America First Policy Institute.

– Vi såg tjänstemän som avsiktligt trotsade order från deras folkvalda överordnade för att de inte höll med om deras beslut, säger Marc Lotter.

Motståndare till förslaget säger, enligt Reuters, att det är ett steg mot autokrati. De menar att Trump vill försöka politisera de federala myndigheterna så att de ska genomföra hans politik.

Republikaner varnar för ny Trump-period

Adam Kinzinger är före detta republikansk kongressledamot och en av de tio republikaner som röstade för att ställa Trump inför riksrätt för hans roll vid stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Idag är han senior politisk kommentator på CNN.

Adam Kinzinger varnar för en ny period med Trump, som han tror blir republikanernas kandidat. Men han säger att det inte är kört ännu.

– Det finns fortfarande en grupp i mitten som inte har bestämt sig. Det är de man måste vinna över för att skydda demokratin. Jag skulle säga att jag är orolig, men jag ligger inte sömnlös än, säger Adam Kinzinger till Agenda.

Hör Marc Lotter och Adam Kinzinger om hur det kan bli om Trump väljs till president igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet