Colorados högsta domstol har förklarat Donald Trump icke valbar i delstatens primärval, ett beslut som expresidenten nu överklagar till landets högsta domstol. Foto: Charlie Neibergall/AP/TT

Trump överklagar till USA:s högsta domstol

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tidigare president Donald Trump överklagar Colorados högsta domstols beslut att han inte får ställa upp i delstatens primärval, skriver The Washington Post.

Expresidenten tar nu vidare frågan till USA:s högsta domstol i Washington DC i och med sitt överklagande.

Colorados högsta domstol har förklarat Trump icke valbar eftersom den anser att Trump kan anses delaktig i stormningen av kongressen i januari 2021. Stormningen skedde i syfte att hindra kongressen att slutligt fastställa resultatet i presidentvalet två månader tidigare, där demokraten Joe Biden vann över republikanen Trump.

USA-val 2024

Även delstaten Maine har beslutat att Trumps namn inte får stå på valsedlarna i primärvalet inför presidentvalet i höst. Trump har även överklagat det beslutet till Maines högsta domstol.

Andra delstater, som Kalifornien, har förklarat att Trump kan ställa upp i primärvalet, skriver Bloomberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför stoppar en domstol i Colorado Donald Trump från att ställa upp i presidentvalet? Det har med ett tillägg i konstitutionen att göra. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet