Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Slaget om att bli USA:s president kommer med största sannolikhet stå mellan Trump och Biden – ”det enda som kan stoppa dem är två hjärtattacker” säger USA-kännaren Andreas Utterström. Se opinionssiffrorna i klippet. Foto: SCOTT OLSON

En månad till första primärvalet i USA

Uppdaterad
Publicerad

Om en månad håller republikanerna sitt första primärval i Iowa. Fem personer utmanar Trump, men allt pekar på att expresidenten återigen blir republikanernas presidentkandidat.

– Han har lyckats med att vara den stora favoriten trots att han inte ställt upp i en enda debatt, säger USA-kännaren Andreas Utterström.

Primärvalen inleds i Iowa den 15 januari. Sedan pågår de under våren fram till början av juni.

Demokraterna och Republikanerna ska utse sina respektive kandidater – och det finns inte mycket som ser ut att kunna stoppa Biden och Trump.

USA-val 2024

– Två hjärtinfarkter, det är det enda, säger Andreas Utterström i SVT:s Morgonstudion.

”En av de sämsta kandidaterna jag sett”

Opinionsundersökningar inför primärvalen visar att Donald Trump leder stort, trots flera rättsprocesserna mot honom under året.

– Här är det snarare en fördel, hur konstigt det än kan låta, för att det stärker det han hela tiden pratar om – att han är utsatt för en komplott.

Ron DeSantis är tvåa efter Trump i opinionen, men väljarna har inte köpt hans kampanj – att man med honom får Trumps politik men slipper dramat, säger Utterström.

– Ron DeSantis är en av de sämsta kandidaterna jag någonsin sett. Han är okarismatisk och verkar obekväm. Han måste kritisera Trump, men vågar inte göra det för att han vill ha de här väljarna.

Kan vilja bli vicepresident

Nikki Haley, som bland annat var FN-ambassadör när Trump var president, har gått framåt i opinionen på sistone.

– Hon är en smart kvinna med rätt CV, fast inte för den här tiden. Stjärnorna står inte rätt för den mer traditionella republikanen som hon är.

Att hon ändå ställer upp i valet, trots att Trump har sådant försprång kan ha att göra med att hon har siktet inställt på en annan roll, säger Utterström.

– Det är mycket möjligt att hon också är ute efter att bli Trumps vicepresidentkandidat.

Ute efter annat gig

De två bottenkandidaterna Chris Christie och Vivek Ramaswamy har inte några goda chanser, enligt Utteström.

Vivek Ramaswamy försöker enligt Utterström vara som Trump, men har inte charmen.

– I hans fall tror jag mest att det handlar om att han är ute efter ett gig som kommentator på Fox News eller att han ska få en podd eller liknande.

Valåret i USA 2024

15 januari: Primärval i Iowa

5 mars: Supertisdagen

15 juli: Republikanskt konvent

5 november: Presidentval

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet