Mycket pekar på att Donald Trump och Joe Biden ställs emot varandra i presidentvalet 2024 – precis som 2020. Foto: Joe Radle/Mandel Ngan/AFP/TT

Opinionsmätning: Trump leder över Biden i nyckelstater

Uppdaterad
Publicerad

Exakt ett år före presidentvalet ligger Joe Biden efter Donald Trump i opiononsmätningarna i fem av de sex viktigaste delstaterna, rapporterar New York Times.

Enligt mätningarna är det missnöje med hur den sittande demokratiske presidenten sköter USA:s ekonomi samt oro för hans höga ålder, Biden fyller 81 senare i november, som ligger bakom Bidens impopularitet.

Mätningarna har gjorts på uppdrag av New York Times av Siena College. De visar att 77-årige Trump, som är favorittippad att vinna det republikanska partiets nomineringsprocess, har ett försprång i Arizona, Georgia, Michigan, Nevada samt Pennsylvania.

USA-val 2024

Leder i nyckelstater

Biden, som ännu inte har någon utmanare om posten som det demokratiska partiets presidentkandidat, leder i Wisconsin, enligt opinionsundersökningarna.

Enligt Reuters leder Trump mätningarna med i snitt mellan 48 till 44 procent i de sex delstaterna. Elektorerna från dessa så kallade ”Swing states” – som ömsom röstar republikanskt, ömsom demokratiskt – har flera gånger fällt avgörandet i jämna presidentval.

I valet 2020 besegrade Biden över Trump i samtliga sex, segrar som också gav honom presidentposten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet