Joe Biden har meddelat sin kandidatur till det amerikanska presidentvalet 2024. Han blir den äldsta sittande presidenten att ställa upp för omval. Foto: Jim Watson/TT

Officiellt: Biden ställer upp i USA-valet 2024

Uppdaterad
Publicerad

USA:s nuvarande president Joe Biden kandiderar för att bli omvald 2024, meddelar han under tisdagen.

– Låt oss göra klart jobbet, säger han i en kampanjvideo.

Han har tidigare hintat om att han tänker ställa upp, men tisdagens tillkännagivande är det första officiella tillkännagivandet av hans kandidatur. Beskedet kommer exakt fyra år efter att han offentliggjorde sin kampanj inför 2020 års presidentval i USA.

– När jag kandiderade till presidentposten för fyra år sedan sa jag att vi är i en strid om amerikas själ, och det är vi fortfarande. Därför kandiderar jag för omval, säger Joe Biden i en video på Twitter.

USA-val 2024

Även vicepresident Kamala Harris meddelar nyheten på Twitter.

– Som amerikaner tror vi på frihet och självständigt – och vi tror att vår demokrati bara kommer att vara lika stark som vår vilja att kämpa för den. Det är därför Joe Biden och jag kandiderar till omval”, skriver Harrris.

Äldsta någonsin

Den 80-åriga presidenten blir den äldsta amerikanska presidenten någonsin som ställer upp i ett omval. Om han blir omvald skulle han vara 86 år vid slutet av sin andra mandatperiod.

Biden väntas inte möta något större motstånd inom det demokratiska partiet, i kampen om partiets nominering. Från republikanernas håll är Donald Trump, som redan tillkännagivit sin kandidatur, en av Joe Bidens mest sannolika utmanare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s USA-korrespondent listar tre siffror som kan påverka Joe Bidens kandidatur. Foto: SVT/AP

Äldsta amerikanska presidenterna

1: Joe Biden, 78 år.

2: Donald J Trump, 70 år.

3: Ronald Reagan, 69 år.

4: Willliam Henry Harrison, 68 år.

5: James Buchanan, 65 år.

6: George H. W. Bush, 64 år.

7: Zachary Taylor, 64 år.

8: Dwight D. Eisenhower, 62 år.

9: Andrew Jackson, 61 år.

10: John Adams, 61 år.

Siffran avser presidenternas ålder vid sin installation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet