Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Är ni redo? Det är jag med” sa expresidenten Donald Trump till publiken när han meddelade sin kandidatur till nästa års presidentval. Foto: AP/TT

Donald Trumps besked: Vill bli ny president

Publicerad

Den tidigare presidenten Donald Trump bekräftar att han tänker ställa upp i det amerikanska valet 2024 – därmed startar kampen om vilka som ska kandidera till president på allvar. Inte minst inom det republikanska partiet.

– Är ni redo? Det är jag med, säger Trump under ett nattligt tal.

Innan Trump själv intog scenen för att avslöja sin kandidatur i valet 2024, hann amerikanska medier meddela att han lämnat in sin ansökan till landets valkomission.

– För att göra Amerika stort och mäktigt igen tillkännager jag i kväll min kandidatur till president i USA, sa Trump till en publik som samlats vid Mar-a-Lago, hans egendom vid vattnet i Florida, där hans kampanj kommer att ha sitt huvudkontor.

Innan beskedet om att han ställer upp i nästa val kom, beskrev han ett USA på ruinens brant.

– Vi var ett stark och blomstrande land. Nu är vi ett land på tillbakagång, säger Trump och nämner bland annat inflation och stigande bränslepriser.

Trump om Biden: ”Han leder oss till randen av kärnvapenkrig”

Trump sade också att kriget i Ukraina aldrig hade brutit ut om han hade fått fortsätta vara president, och han påstår att även många i Demokraterna tycker så. Vidare pratade han om invandringen i USA som en invasion och passade även på att ge kängor till efterträdaren på presidentposten, Joe Biden.

– Nu har vi en president som somnar under stora internationella möten. Han leder oss till randen av ett kärnvapenkrig. Jag ska se till att Joe Biden inte får fyra år till. Vårt land skulle inte klara av det.

Trump ställer upp trots kritik och motstånd – även inom det egna partiet Republikanerna.

Republikanernas prestation i mellanårsvalet som slutade under förväntan. Partiet lyckades inte få majoritet i senaten och har ännu inte säkrat en majoritet i parlamentet, vilket har tvingat Trump och andra partiledare in i en defensiv ställning när de möter kritik från inom partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.