Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Åsberg: Första gången Donald Trump ifrågasätts av sina egna.

Trump tänker ställa upp i presidentvalet – finns kritik inom partiet

Uppdaterad
Publicerad

I natt svensk tid meddelade den tidigare presidenten Donald Trump i ett tal att han tänker ställa upp i det amerikanska valet 2024. SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg säger att det var väntat.

– Han har piskat upp stämningen inför det här talet under flera veckor.

Stefan Åsberg säger vidare att talet har uppmärksammats stort.

– Han använde en stor del av talet till att beskriva den mörka situation som USA just nu befinner sig i enligt Trump. Att Joe Biden har kört landet i botten ekonomiskt, tillåtit bensinprisinflationen rusa och skapat ett kaos längs gränsen mot Mexiko.

Press på andra republikaner som vill kandidera

Donald Trump är den enda inom det Republikanska partiet att meddela att han tänker ställa upp i valet. Stefan Åsberg säger att det sätter press på andra inom partiet som kommer behöva fundera på om de vågar utmana Trump.

– Man ska aldrig underskatta Donald Trump som helt har suddat ut de politiska reglerna som man ansåg fanns tidigare.

Andra republikaner som kan tänkas kandidera till president säger Stefan Åsberg är till exempel Floridas guvernör Ron DeSantis eller Mike Pence som var Donald Trumps vicepresident under hans presidentskap. Pence har kritiserat Trump och tagit avstånd från honom, bland annat efter stormningen av Kapitolium i januari 2021.

Ställer upp för att stärka berättelsen om ”politisk häxjakt”

Även Ginna Lindberg, utrikeschef och USA-kommentator på Sveriges radio Ekot, säger att Trumps kandidatur var väntad, men också att det är extremt tidigt att tillkännage den.

– Han vill bli president igen. Och sen väljer han den här tidpunkten för att också se till att komma ut först. Det här blir en snabbstart på kampanjen som gör att eventuella andra kandidater kanske tvekar. Han rensar fältet genom att vara först ut.

Ginna Lindberg säger att den tidiga kandidaturen också kan vara ett drag från Trump för att kunna hantera ett eventuellt åtal mot honom till följd av alla de utredningar av honom som pågår just nu.

– Genom att ställa upp i presidentkampanjen så stärker Trump berättelsen om att etablissemanget och makten är ute efter honom. Vi kommer få höra honom upprepa att han är utsatt för politisk häxjakt många gånger till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.