Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten om Trumps kommande kandidatur: ”Man har börjat ifrågasätta honom”. Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Trump har bestämt sig – ställer upp i valet 2024

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump meddelade i natt att han ställer upp i presidentvalet 2024. Primärvalen hålls först om drygt ett år – det här händer framåt.

Trots ett drygt år kvar till primärvalen pågår kampen inför för fullt. Potentiella presidentkandidater försöker positionera sig och uppbåda stöd och pengar. Nästa steg blir att fler av dem offentligt tillkännager sina kandidaturer.

– Och i sommar kommer kampanjerna vara i full gång. Kandidaterna kommer att tillbringa mycket tid i nyckeldelstaterna för att profilera sig inför primärvalen, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Bland namnen som nämnts på den republikanska sidan finns förutom Trump inte minst Floridas guvernör Ron DeSantis, förre vicepresidenten Mike Pence och Texassenatorn Ted Cruz.

Sommaren 2024

Formellt startar partiernas process att utse sin presidentkandidat genom primärvalen i respektive delstat. Då utser partimedlemmarna delegaterna till partikonventen – som hålls sommaren 2024. Men inte heller primärvalen börjar förrän vårvintern 2024.

– Det första sker i Iowa följt av New Hampshire och sedan följer de olika delstaterna som på ett pärlband. De första primärvalen får alltid mest uppmärksamhet och det kan få stor betydelse för fortsättningen, säger Blanck.

Den kandidat som lyckas få flest delegater i de tidiga primärvalen hoppas på ett försprång gentemot konkurrenterna inför fortsättningen. Och när delegaterna väl samlas till partikonvent brukar det ofta vara känt på förhand vilken av kandidaterna som har det starkaste stödet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Är ni redo? Det är jag med” sa expresidenten Donald Trump till publiken när han meddelade sin kandidatur till nästa års presidentval. Foto: AP/TT
  • Primärvalen, där delegater till respektive partikonvent ska utses, börjar vintern 2024. Först ut är Iowa följt av New Hampshire. Därefter följer övriga delstater.
  • Republikanernas partikonvent, där delegaterna utser vem som ska bli partiets kandidat i presidentvalet, kommer sannolikt äga rum på Fiserv Forum i Milwaukee i delstaten Wisconsin under sommaren 2024.
  • Var demokraternas partikonvent ska hållas sommaren 2024 är ännu inte avgjort. Flera städer har kandiderat, bland annat Chicago, Atlanta och Houston.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.