Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hotfulla kommentarer i sociala medier – men kan det få verkliga våldsamma konsekvenser? Se säkerhetsanalytikerns analys i videon. Foto: SVT/TT

Efter mellanårsvalet i USA: Uppmanar till inbördeskrig och massavrättningar

Uppdaterad
Publicerad

De lovades en ”blodröd republikansk segervåg” – en tsunami till och med. Men så blev det inte. Mellanårsvalet i USA fick inte det resultat vissa hade hoppats på. I sociala medier är nu tonen mörk, och man behöver inte leta länge innan det börjar handla om inbördeskrig och massavrättningar.

Under tiden som ledde fram till mellanårsvalet i USA hade en republikansk storseger utlovats av vissa, och i sociala medier var tonläget triumfatoriskt.

Foto: Faksimil

När resultatet inte liknade den så kallade ”röda vågen” som vissa republikaner hoppats på har istället påståenden om valfusk och demokraternas ”korruption” fått extra fart i sociala medier – inte minst på alt-tech-plattformar så som Gettr och Parler, som blivit tillflyktsort för de konservativa amerikaner som anser att de större plattformarna är ”infiltrerade” av demokraterna.

I inlägg efter inlägg hetsar man att inbördeskrig och ”nackskott” är de enda svaren på de problem man anser USA har, då man menar att det demokratiska systemet i landet inte alls fungerar.

Kan känslorna på de sociala plattformarna koka över, och våldet åter igen sprida sig till gatorna – likt stormningen av Capitolium 2021?

Mollie Saltskog är säkerhetsanalytiker i Washington DC. I videon ovan kan du se vilken typ av inlägg som sprids, och höra hennes analys.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.