Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biden tackar den unga befolkningen i USA, för vad han tror blir en historisk röstdeltagarnivå bland unga. Foto: TT/Oliver Contreras/POOL

President Joe Biden om mellanårsvalet i USA: ”Den röda vågen uteblev”

Uppdaterad
Publicerad

Demokraternas framgångar i mellanårsvalet verkar ha gett Joe Biden råg i ryggen. Han överväger fortfarande att kandidera i presidentvalet 2024.

– Vi har för avsikt att ställa upp igen. Det har varit vår avsikt, oavsett resultatet i det här valet, sa Biden på en pressträff.

USA:s president Joe Biden kommenterade sent på onsdagskvällen för första gången resultatet i mellanårsvalet, där Demokraterna på flera håll har gjort ett bättre resultat än väntat.

– Det var en bra dag för demokratin och det var en bra dag för USA, sa Joe Biden på en presskonferens i Vita huset.

Det talades om den röda vågen före valet, men republikanernas framgångar blev inte så stora som många väntat sig, i stället nådde Demokraterna oväntade framgångar på flera håll. Men det är ännu inte avgjort vem som får majoritet i senaten – och Republikanerna kan ännu komma att få majoritet både i senaten och representanthuset.

– Den röda vågen uteblev, säger Biden om framgångarna för Demokraterna, och han tackade alla unga som har röstat och sa att det är historiskt många unga amerikaner som åter verkar ha röstat.

Biden: ”Ett familjebeslut”

På en fråga på pressträffen om hur valresultatet påverkar hans tankar om att kandidera för en ny mandatperiod som president svarade Biden att resultaten inte har någon direkt påverkan för hur han resonerar. Biden konstaterar att han fortfarande överväger att kandidera i presidentvalet 2024. 

Han bestämmer sig troligtvis tidigt nästa år för om han ska kandidera eller inte.

– Det är ett beslut som hela familjen måste fatta. Jag tror att alla vill att jag ska kandidera, men vi måste diskutera det först. Jag känner ingen brådska att fatta det beslutet, säger Biden.

USA:s tidigare president Donald Trump har aviserat att han ska komma med ett viktigt besked nästa vecka, och han väntas då berätta att han kommer att kandidera i valet 2024.

Biden lovar att han när han återvänder från G20-mötet i Indonesien nästa vecka bjuda in representanter från både Demokraterna och Republikanerna för att diskutera hur man kan samarbeta för att hantera avgörande politiska frågor.

– Oavsett vad det slutliga valresultatet blir är jag beredd att arbeta tillsammans med Republikanerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.