Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Erik S. Lesser/EPA

Rösträkningen pågår för fullt i flera delstater – blir nytt senatsval i Georgia

Publicerad

Rösträkningen pågår fortfarande för fullt efter mellanårsvalet i USA. Republikanerna tar troligen över i representanthuset. Det är ännu ovisst hur det går i den andra kammaren, senaten. Hur det blir kan avgöras i delstaten Georgia, där det blir det en andra valomgång.

– Det kommer att bli jämnt och ovisst och det kommer att avgöras den 6 december, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg om den andra rundan. 

Demokraterna har säkrat 48 platser och Republikanerna ser ut att ha 49 av de totalt 100 platserna i senaten. Wisconsin ser på onsdagskvällen ut att ha gått till Republikanerna. Det innebär att det är resultaten i delstaterna Nevada, Arizona och Georgia som avgör vilket parti som får majoritet. 

I Georgia är det rysarjämnt mellan den sittande demokratiske senatorn, pastor Raphael Warnock och den republikanske tidigare idrottsstjärnan Herschel Walker. Med 99 procent av rösterna räknade kommer ingen av kandidaterna att få minst 50 procent av rösterna, vilket krävs för att säkra segern.

Ny runda – väntas lägre valdeltagande

Nu väntar en andra valomgång i Georgia den 6 december. Delstaten är tillsammans med Nevada, Arizona, Pennsylvania och Wisconsin så kallade ”swing states”, vågmästarstater, och valet i december kan komma att bli avgörande för majoritetsläget i senaten. Färre väljare än på tisdagen lär ge sig ut och rösta i december, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg. 

– Det är betydligt mindre intresse kring den andra valomgången och det finns ett visst motstånd mot att bege sig till vallokalerna i december, det kan bli kämpigt att förmå människor att bege sig till vallokalerna. 

I Arizona har den sittande demokratiske senatorn och tidigare astronauten Mark Kelly en förhållandevis trygg ledning över republikanen Blake Masters. Men det återstår 400 000 röster att räkna och det går ännu inte att säga vem som vinner. Rösträkningen där väntas pågå fram till fredag.  

I Nevada, där den republikanske utmanaren Adam Laxalt leder med knapp marginal över den sittande demokraten Catherine Cortez Mastro, kan rösträkningen att pågå i upp till två veckor, konstaterar Stefan Åsberg.

”Abortfrågan har motiverat demokrater”

Republikanerna ser alltså ut att vinna representanthuset. Det talades om den röda vågen före valet, men republikanernas framgångar blev inte så stora som många väntat sig. Det finns flera anledningar till det, enligt Stefan Åsberg.

– Det ser ut som att abortfrågan har motiverat demokrater i flera delstater. Trump hade 26 kampanjmöten under oktober, men han har snarare motiverat demokrater att rösta emot republikanska kandidater i stället för att stötta republikanska kandidater, säger han i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.