Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s korrespondent Stefan Åsberg rapporterar direkt ifrån USA.

SVT:s korrespondent: Abortfrågan har motiverat demokrater att rösta

Uppdaterad
Publicerad

Det är ännu ovisst när det kommer ett besked om hur det har gått i kampen om senaten.

– Hundratusentals röster återstår i Arizona och många röster i Nevada, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg i Rapport.

Republikanerna ser ut att vinna Representanthuset. Det talades om den röda vågen före valet, men republikanernas framgångar blev inte så stora som många väntat sig. Vad beror det här på?

– Det finns flera anledningar. Det ser ut som att abortfrågan har motiverat demokrater i flera delstater. Trump hade 26 kampanjmöten under oktober, men han har snarare motiverat demokrater att rösta emot republikanska kandidater i stället för att stötta republikanska kandidater. Det pekas också på att republikanernas kandidater har ansetts vara för extrema, säger Stefan Åsberg.

Valet blev en besvikelse både för president Biden och för Trump. Vad kan man säga om deras positioner nu?

– Biden har varit en skugga i den här valrörelsen, han är ifrågasatt i det egna partiet och jag har svårt att se att han ställer upp i valet 2024. För Donald Trump väckte den här valrörelsen fler frågetecken än utropstecken. Det var tänkt att det här mellanårsvalet skulle fungera som ett avstamp inför hans besked nästa vecka där han förmodligen berättar att han ställer upp som kandidat 2024, men valet blev inte alls den framgång för hans kandidater som han räknat med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.