Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur stor betydelse har egentligen valet för hur USA kommer att styras de närmaste åren? Hör SVT:s USA-korrespondent svara på tre vanliga frågor om mellanårsvalet i klippet. Foto: Pelle Sterner/SVT, Mark Makela/AFP/TT & Jim Lo Scalzo/EPA/TT

Så påverkas presidentens makt av mellanårsvalet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president kallas ofta för världens mäktigaste man. Men utan majoritet i kongressen kan han varken förklara krig eller styra över ekonomin på egen hand.

Här är fyra viktiga områden som påverkas av ett eventuellt maktskifte i kongressen.

Lagstiftning

Det är kongressen som stiftar lagarna i USA. Genom lagar styr de också budgeten. Presidenten kan blockera lagarna genom att lägga veto – men i vissa fall kan kongressen rösta ned vetot.

Demokraterna har försökt sätta abortfrågan högt på agendan i höstens val och har uppgett att de ska försöka skydda aborträtten i delstaterna med hjälp av federala lagar. Det, liksom paket för ekonomiska stödåtgärder och sociala insatser, kan stoppas.

Krig och utrikespolitik

Rätten att förklara krig ligger hos kongressen, men det har inte hindrat tidigare presidenter från att utkämpa krig utan dess tillåtelse. Det finns kryphål i konstitutionen som gör att presidenten kan gå in i krig utan att det föregåtts av en formell krigsförklaring.

Några områden har presidenten den huvudsakliga makten över, oavsett vilka som styr och ställer i kongressen. Ett av dem är utrikespolitiken. Bland annat kan presidenten samtala med andra länder, erkänna stater och utse ambassadörer.

Ersätta domare

En av de mäktigaste institutionerna i USA är dess högsta domstol. De nio ledamöterna väljs på livstid och om någon av dem dör ska presidenten nominera en ny kandidat. Om Republikanerna kontrollerar majoriteten i senaten kan de blockera en eventuell utnämning, något som bland annat hände under demokraten Barack Obamas tid vid makten.

Trumps öde

Biden har personligen inte mycket att göra med 6 januarikommittén, som granskar stormningen av Capitolium. Men en direkt konsekvens av ett maktskifte i kongressen blir att Demokraterna inte längre kan använda kommittén för att sätta åt den tidigare presidenten, och Bidens förmodade motståndare i valet 2024, Donald Trump.

Kommittén röstades fram då Demokraterna hade egen majoritet i representanthuset. Republikanerna kan välja att upplösa kommittén i förtid eller ändra dess inriktning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi om USA:s mellanårsval. Foto: SVT/TT

Maktfördelningen i USA

Tanken med USA:s politiska system är att flera olika personer och institutioner ska dela på makten, så kallad maktdelning. De tre delarna utgörs av presidenten, kongressen och högsta domstolen. Kortfattat kan man säga att kongressen stiftar lagar, högsta domstolen tolkar dem utifrån USA:s konstitution, och presidenten har den verkställande makten. Han eller hon är alltså den som kan genomföra det kongressen bestämt.

För att krångla till det ytterligare finns det två kammare i USA:s kongress: senaten och representanthuset. De kan ha olika majoriteter, och båda måste vara överens för att lagförslag ska kunnas röstas igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.