Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Valet ser ut att bli en framgång för Republikanterna, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg. Foto: SVT

Här är nyckelstaterna som kan avgöra valet

Uppdaterad
Publicerad

Fem nyckelstater kan avgöra utgången av mellanårsvalet i senaten. I Georgia kan det bli omval – och då finns en risk att vi får vänta till den 6 december på ett resultat i senatsvalet.

– Det är en helt unik och brutalt jämn kamp, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Mellanårsvalet i USA ser ut att bli en framgång för Republikanerna i representanthuset, men i senaten är det fortsatt jämnt. De stater som beskrivs som ”swing states” är Nevada, Arizona, Georgia, Pennsylvania och Wisconsin. I Georgia är det rysarjämnt mellan republikanen Herschel Walker och demokraten Raphael Warnock. 

SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg, som är på plats för att bevaka valet, menar att det är i Georgia som valet kan avgöras. 

– Just nu har de båda 49 procents stöd av väljarna och det är en helt unik och brutalt jämn kamp mellan de två. Det har varit en smutsig valrörelse.  

Den som vinner i delstaten måste få 50 procent av rösterna annars blir det en ny omröstning, som hålls först 6 december. 

– Om Demokraterna förlorar Nevada men vinner Pennsylvania då innebär det att det blir Georgia som avgör vilket parti som får kontroll över senaten. Då innebär det att ingenting är klart förrän 6 december som det ser ut nu.

Demokraterna ser nu ut att ha vunnit i Pennsylvania, enligt flera medier, och tar därmed en tidigare republikansk plats i senaten.

Hör mer om hur det går i de fem nyckelstaterna i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.