USA:s president Joe Biden. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/TT

Biden om valet 2024: Planerar ställa upp – men inget klart

Uppdaterad
Publicerad

USA:s sittande president Joe Biden planerar att ställa upp i nästa presidentval 2024, säger han till NBC. Vid valet nästa höst kommer han då vara 81 år gammal.

– Jag planerar att ställa upp men vi är inte redo att tillkännage det ännu, säger Joe Biden till NBC.

Det är inte första gången Biden uttryckt sig på liknande vis när han fått frågan.

– Det finns obekräftade uppgifter som tyder på att han förbereder sig för att ställa upp igen. Men än så länge finns inget besked. Och även om han inte skulle ställa upp så skulle han nog behöva uttrycka sig likadant, för att inte bli en ”lame duck” där de politiska motståndarna kan försöka förhala alla frågor tills efter valet, säger SVT:s USA-korrespondent, Fouad Youcefi.

Majoriteten av demokrater tycker dock att det räcker med en mandatperiod för Biden. Enligt en opinionsundersökning från i februari vill bara 37 procent se presidenten ställa upp i valet nästa höst, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.