Demokraten Joe Biden är inte säker på att han skulle ställa upp i ett ytterligare val om inte rivalen, republikanske Donald Trump ställde upp. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Biden: Inte säker – om det inte vore för Trump

Publicerad

USA:s president, demokraten Joe Biden, säger att det är tveksamt om han hade ställt upp för omval till presidentposten igen – om det inte vore för att hans republikanske rival Donald Trump också räknar med en andra mandatperiod.

– Om Trump inte hade ställt upp, är jag inte säker på att jag hade gjort det. Men vi kan inte låta honom vinna, sade 81-årige Biden i samband med att att han på tisdagen närvarade vid ett möte i delstaten Massachusetts för att samla pengar till sin omvalskampanj.

Joe Biden är i kraft av sitt ämbete som sittande president i princip ohotad som Demokraternas kandidat.

Donald Trump, 77, dominerar å sin sida det breda republikanska fältet. Hela 59 procent av partiets väljare vill se honom som kandidat, trots att flera rättsprocesser är riktade mot honom och att han struntat i partiets tv-debatter.

Nästa presidentval i USA hålls den 5 november 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.