Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bitar från debatten och hör SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefis analys om debatten. Foto: TT/AP/SVT

Trumps huvudmotståndare möttes i första debatt

Uppdaterad
Publicerad

Republikanerna Nikki Haley och Ron DeSantis möttes i natt för första gången helt själva i en debatt i kampen om att bli Donald Trumps motståndare i USA:s primärval.

– De är extremt jämt mellan de här kandidaterna, säger Fouad Youcefi, SVT:s USA-korrespondent.

USA:s primärval inleds i Iowa på måndag och processen syftar till att respektive parti, Demokraterna och Republikanerna, ska utse sin kandidat inför presidentvalet den 5 november.

Nikki Haley och Ron DeSantis har en längre tid slagits om att vara Donald Trumps främsta huvudmotståndare om rollen som republikanernas kandidat. När de för första gången möttes i en debatt utan andra republikanska kandidater var det enligt SVT:s korrespondent ”handskarna av” som gällde.

USA-val 2024

– Det var ett enormt fokus på varandra, de hade researchat minitiöst exakt vad de gjort i sina karriärer och använde det i princip i varje svar.

Trump nobbade debatt

Trump själv valde att inte vara med i debatten och deltog istället en utfrågning i Fox News.

Någon tydlig vinnare i debatten går inte att utse enligt Fouad Youcefi och kandidaterna ligger väldigt jämt i opinionsmätningarna.

Christies besked kan gynna Haley

Nattens besked att New Jerseys exguvernör Chris Christie drar tillbaka sin kandidatur kan dock Nikki Haleys extra skjuts.

– Många av hans väljare kommer sannolikt att hellre vilja rösta på Nikki Haley så henne kan det gå bra för de närmaste dagarna i opinionssmätningarna, då kan hon möjligtvis närma sig Donald Trump.

”Ron DeSantis mer populistiskt”

Både Haley och DeSantis beskrivs som klassiskt konservativa republikaner.

– Haley är ”klassiska republikanska partiet före 2015” och fokuserar till exempel på att USA ska ha en viktig del i världen, där hon försöker undvika kulturkrigsfrågor, säger Fouad Youcefi och fortsätter:

– Ron DeSantis är betydligt mer populistisk lagd, mer åt Trumphållet och vill gärna tala om kulturkrigsfrågorna som tillexempel vad barnen får lära sig i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet