Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nikki har alltid använt sitt mellannamn – och övertalat sin man att göra samma sak. Foto: TT

Hon utmanar Donald Trump: Vem är Nikki Haley?

Uppdaterad
Publicerad

”Skattebetalarnas hjälte”, Nikki Haley, är den enda som utmanar Donald Trump om republikanernas nominering i det amerikanska presidentvalet 2024. Men vem är hon egentligen?

Nikki Haley är har varit guvernör i South Carolina och utsågs av Donald Trump till FN-ambassadör 2017. Nu är hon den enda som utmanar Trump i presidentvalet i USA.

I mitten på januari hade Haley strax över 12 procent i genomsnittligt stöd i USA, att jämföras med Trump på 66 procent, visar siffror från Fivethirthyeight.

USA-val 2024

Populär bland mittenväljare

Förutom övertaget i stöd talar kandidaternas olika väljargrupper till Nikki Haleys nackdel, tror SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi. Enligt honom kan kampen om nomineringen bli tuff för henne.

– Det är extremt svårt för henne. Problemet för Haley är att hennes stöd framför allt kommer från mittenväljare i hela USA, säger han.

Se mer om utmanaren Nikki Haley i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet