Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De är inte ett parti som andra”. Magdalena Andersson (S) reagerar på Kalla faktas avslöjanden om Sverigedemokraternas anonyma sociala medier-konton. Foto: Midhat Poturovic

Magdalena Andersson: ”Visar vilket extremt parti SD är”

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Andersson (S) säger att Kalla faktas avslöjande om att anställda hos Sverigedemokraterna seglar under falsk flagg på sociala medier visar ”vilket extremt parti Sverigedemokraterna är”.

– De bygger på helt andra värderingar och arbetsmetoder, säger hon till SVT.

TV4:s Kalla fakta har avslöjat att anställda på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning använder anonyma konton i sociala medier. Totalt ska det handla om 23 konton som enligt granskningen kontrolleras av SD utan att det framgår.

Avslöjandet väcker under tisdagen reaktioner hos flera partiledare för riksdagspartierna, bland annat från Socialdemokraternas Magdalena Andersson.

– Oavsett vad Jimmie Åkesson nu säger så kan han inte komma ifrån att han har avslöjats med att ha en trollfabrik, vars syfte är att systematiskt arbeta med att manipulera det politiska samtalet i Sverige.

– Det visar vilket extremt parti SD är. De är inte ett parti som andra.

Åkesson om avslöjandet: ”Utstuderad manipulation”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterar Kalla Faktas avslöjande i en video på SD:s Youtubesida.

– Genom utstuderad manipulation, smygfilmande och extrem dramatisering, har man den senaste veckan försökt påvisa att sverigedemokrater sprider desinformation.

– Det enda man har lyckats visa är dock hur man själva gör precis det man anklagar oss för. Det är ren desinformation som de ägnar sig åt.

Inlägg gör narr av partiledare

Kalla faktas granskning visar att de anonyma konton bland annat sprider inlägg gör narr av partiledare inom Tidösamarbetet.

Magdalena Andersson menar att de anonyma kontona får det att framstå som att svenska folket har åsikter som inte överensstämmer med verkligheten.

– Det är ju också tydligt i avslöjandena att man vill att det här ska vara en dold påverkansoperation, säger hon.

Andersson kräver svar från Kristersson

Andersson vill nu ha ett svar från statsministern.

– Vad avser han göra för att säkerställa att det val vi har om mindre än en månad är fritt från påverkan?

Moderaternas partisekreterare har bjudit in partisekreterarna från riksdagspartierna till möte om det politiska samtalsklimatet på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.