Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Kristersson (M) kommenterar SD:s trollfabriker Foto: Samuel Steén/TT

Ulf Kristersson om TV4:s SD-granskning: ”Allvarliga frågor de måste svara på”

Uppdaterad
Publicerad

Kalla faktas reporter jobbade under flera månader på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning där han spelade in samtal med dold kamera. Inspelningarna visar bland annat hur anställda på kommunikationsavdelningen hanterar anonyma konton i sociala medier. Totalt kunde 23 konton identifieras.

– Det skadar förtroendet mellan partier som har viktiga uppgifter, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.

I Tidöavtalet står inskrivet att partierna ska ”uppträda med värdighet och tala respektfullt om varandras centrala företrädare”. Men i TV4:s granskning visas exempel på videoklipp där regeringspartierna hånas, från konton som pekas ut som SD-kontrollerade.

I en pressträff på tisdagen understryker Kristersson allvaret med granskningen och kommenterar avslöjandet:

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

– Det är mycket allvarliga uppgifter och Sverigedemokraterna måste fullt ut svara på dessa frågor som ställs, säger han och tillägger:

– Jag är extremt mycket emot smutskastning och trollkonton. Jag förväntar mig seriösa svar och att de ber om ursäkt om de smutskastat andra. Det riskerar att skada förtroendet om det stämmer.

Busch: ”Lågpatrasksmutskastning”

– Jag tycker att det här är uselt. Det här är politik när det är som sämst, säger Ebba Busch (KD) till SVT och tillägger:

– Det är ett uppenbart brott mot tidöavtalet men det är också ett brott mot lägsta moral och etik som man kan förvänta sig av en partiledare. Då kan man inte hålla på med sån här lågpatrasksmutskastning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ebba Busch (KD), energi- och näringsminister, om Kalla faktas granskning om Sverigedemokraternas ”trollfabrik”. Foto: SVT

Har pratat med Åkesson: ”Upprörd”

Johan Pehrson (L) berättar att han pratat med Jimmie Åkesson (SD) på tisdagen där Pehrson uttryckt sin upprördhet. Åkesson ska ha sagt att han tycker att programmet är hårdvinklat men lovat att prata med media.

– Man kan inte smutskasta och sprida dynga. Det är ovärdigt och står för allt annat än det politiken ska stå för, säger Pehrson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Pehrson (L), partiledare, om TV4:s granskning. Foto: Midhat Poturovic / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet