Bah Kuhnke kallas till KU-förhör efter uttalande om IS-återvändare

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga Allianspartier reagerar nu kraftigt på demokratiminister Alice Bah Kuhnkes uttalanden i SVT:s Agenda om återvändare från terrorrörelsen IS. Nu kallas Bah Kuhnke till konstitutionsutskottet för att förklara sig.

– Demokratiministern framstår som väldigt oengagerad och dåligt insatt. Det måste redas ut, säger KU:s ordförande Andreas Norlén (M) till SVT Nyheter.

Bah Kuhnke har fått kritik för att hon lade ansvaret på kommunerna och lyfte fram en kommun, Umeå, som ett bra exempel på hur återvändare ska hanteras, trots att Umeå inte haft några återvändare.

Hon hävdade också att mellan 10 och 30 av de 150 som återvänt har mötts av individuella handlingsplaner, uppgifter som terrorforskaren Magnus Ranstorp ifrågasatte.

Terroriströrelsen IS

LÄS MER: Här är intervjun med Bah Kuhnke (MP) om IS-återvändarna

KU:s ordförande Andreas Norlén (M) tycker att det finns anledning att ifrågasätta Bah Kuhnke, eftersom Säpo har sagt att den våldsbejakande islamismen är det största terrorhotet mot Sverige och i synnerhet pekat på hotet som återvändande IS-krigare innebär.

– Hotet från IS-återvändare är mycket allvarligt för Sverige och därför blev jag väldigt bekymrad över att demokratiministern framstod som väldigt oengagerad och dåligt insatt i frågorna. Det är mycket viktigt att ansvarig minister tar frågorna på allvar, är väl påläst och driver en aktiv, säger Andreas Norlén (M).

Liberalernas ledare Jan Björklund är också mycket kritisk till Alice Bah Kuhnkes uttalanden om återvändare från terrorrörelsen IS.

Plågsamt att se

– Det var plågsamt att se intervjun med den ansvarige ministern i Agenda i söndags. Det är alldeles uppenbart att frågan inte ska ligga där, säger Jan Björklund.

LÄS MER: Umeå framhölls som gott exempel – har inte gjort något

Väldigt okunnigt

Jan Björklund säger nu att staten självklart har ett ansvar och att frågan borde ligga på justitiedepartementet.

– Jag hoppas att regeringen i övrigt har bättre koll än Alice Bah Kuhnke. Det var väldigt okunniga svar hon gav, säger Björklund.

LÄS MER: Ministern försvarar uttalandet om IS-avhoppare

Enligt Andreas Norlén så ligger ansvaret ytterst hos statsministern.

– Oavsett vilken minister som har ansvaret för frågorna så faller det ytterst tillbaka på statsministern att organisera politiken och fördelar ämnena mellan departementen. Regeringen måste ge tydliga besked om de tänker bedriva en aktiv politik för att hantera det säkerhetshot som IS-återvändare utgör, säger han.

Norlén vill själv inte svara på vilket departement han anser ska hantera frågan.

– Det viktiga för mig är att Sveriges säkerhet värnas och prioriteras och jag är inte övertygad om att demokratiministern ser det på det sättet efter intervjun hon gjorde i söndags, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet