Bara tre kaffebryggare fick godkänt

Uppdaterad
Publicerad

Bara tre av åtta kaffebryggare lever upp till standardkraven för bryggning och varmhållning, visar en ny undersökning som publiceras i flera medier.

Testerna har gjorts av ett brittiskt laboratorium på uppdrag av Testfakta, och Bosch Private Collection visade sig vara sämst av alla. Kaffebryggningen tog 6,16 minuter och temperaturen var endast 81,6 grader.

Standarden säger att bryggtiden ska ligga på mellan fyra och sex minuter och kaffet ska ha en temperatur på 92-96 grader. Varmhållningen ska ge en dryck som håller 80-85 grader.

”Låter verkligen kass”

Kaffeexperten Philippe Barreca är starkt kritisk till Boschbryggaren.

-Den låter verkligen kass. Du kan använda dig av världens bästa kaffe, men det kommer ändå inte att smaka bra. När det tar sådan här lång tid att brygga utvecklas garvsyra. Kaffet blir bittert och beskt, säger han till Testfakta.

Electrolux i topp

Bosch är också överraskat.

-Jag har varit i kontakt med våra tyska kollegor. De kommer att undersöka saken närmare på vår fabrik, säger Mari Tomälä, produktchef för Nordeuropa.

Bryggare från Philips, Kenwood, Hugin och Melitta klarade inte heller kraven. De tre som klarade sig bäst var bryggare från Electrolux, OBH och Mocca Master.

TT

Bäst och sämst kaffebryggare

Åtta modeller har testats i momenten bryggprestanda, hanterbarhet och övriga funktioner. Alla bryggare testades – enligt Testfakta – med identiska kaffesorter och filter. I betyget har prestandan värderats högst.

1. Electrolux (EKF7000), betyg 4,8.

2. OBH Nordica (King of coffee, OBH 2374), betyg 4,8

3. Mocca Master (KBC741.65B), betyg 4,8

4. Philips (HD7686), betyg 4,4.

5. Hugin (Fagus FP25175), betyg 3,9.

6. Melitta (Aroma Excellent Steel, M510 ST), betyg 3,9.

7. Kenwood (CMO20 Series), betyg 3,7.

8. Bosch (Private collection, TKA 6631), betyg 1,9.

Källa: Testfakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.