Familjen Bilel Foto: SVT

Barnen rycks upp när nyanlända flyttas runt

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid ska tusentals nyanlända som fått uppehållstillstånd nu flyttas från Migrationsverkets boenden ut i kommunerna. Men kommunerna har svårt att få fram bostäder, och i slutänden är det barnen som blir lidande.

Familjen Bilel – pappa Nazmi, mamma Laila och barnen Mohammed (13), Syrier (9) och Lamal (5 månader) – är flyktingar från Syrien. De har bott ett år på flyktingförläggning i Borlänge, och barnen har hunnit rota sig där. De har fått vänner och gått i skolan.

Arbetsförmedlingen ansvarar

Men nu har de fått uppehållstillstånd och ska få starta sitt liv i Sverige, etablera sig och föräldrarna ska få läsa svenska. Arbetsförmedlingen är ansvarig för att etablera nyanlända i Sverige, och bara under september flyttade över 3.100 människor från Migrationsverkets boenden ut till bostäder i kommunerna.

Sedan mars i år är kommunerna tvungna att ta emot de nyanlända, och Stockholms kommun har löst situationen med att använda fastigheter som inte längre används, som före detta skolor och äldreboenden bland annat.

Till ett av dem fick familjen Bilel flytta. Om de sa nej till erbjudandet om en lägenhet i Stockholm, måste de fixa något annat själva.

Byggplast och kassar

Plötsligt gick flyttlasset, och nu bor familjen på fem personer i en etta i Stockholm, i ett före detta äldreboende. Det är byggplast i korridorerna och alla hissar fungerar inte. Under tiden SVT Nyheter är på plats kommer fyra olika familjer fram och vill visa oss problem de har med sina lägenheter.

Familjen Ismael är en av dem, de är sex personer som delar på två små rum. Rummen är fyllda med våningssängar och plastkassar med familjens kläder och saker.

– Vi kan inte göra någonting, vi kan bara sova, ingenting annat säger storebror Luai, 15 år.

När hans tre syskon leker kan han inte koncentrera sig på att läsa läxor.

– Jag kan inte göra någonting. Mina syskon de vill spela, eller göra något. Om du vill läsa eller studera kan det inte vara kaos. Men här är det alltid kaos.

Mamma Hanna, som är utbildad lärare i Syrien, ser inte hur hon ska kunna koncentrera sig på att läsa svenska och utbilda sig vidare till lärare i Sverige när det inte finns en enda vrå att dra sig undan till.

– Jag vill studera, men kan inte här. Mina barn blir sjuka på grund av den dåliga luften i den här lägenheten, säger hon.

Såg sin vän bli skjuten

Syrier Bilel är nio år och förtvivlad över att återigen ha tvingats lämna skola och vänner. Första gången, i Aleppo, såg han sin bästa vän bli skjuten i huvudet, berättar hans bror Mohammed. Sedan fick han lämna allt han kände till. Denna gång, är det som att sorgen återupplevs.

– Jag vill hem till Borlänge, snyftar han. Här är det inte bra. Jag kan bara sova på toaletten.

– Han bara gråter, är mörkrädd och kan inte sova, berättar Mohammed.

Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirektör med ansvar för flyktingsamordning på Stockhoms stad, säger att det varit en stor utmaning för kommunen att få fram platser på så kort tid. Han tycker att kvalitén på bostäderna som kommunen erbjuder är god och känner inte igen att det skulle vara familjer som får bo på madrasser.

Inget trollspö

Vad tänker du om levnadsförhållandena för Syrier och hans familj?

– Så länge det ser ut på det där viset så skulle jag säga att de absolut är för dåliga. Får man till ett möblemang, det ska vara som ett permanent boende, så kommer det fortfarande vara trångbott. Det ser inte jag något trollspö som gör att vi kan ta fram ett stort antal stora lägenheter.

Mohammed är 13 år, men den som kan bäst svenska i familjen, och han får ha ansvar för myndighetskontakterna. När SVT är där ringer kommunens kontaktperson, och Mohammed får framföra att spisen är trasig, och att de inte har några pengar. Kontaktpersonen säger åt honom att de ska ta blå linje till Kista.

– Vi kan inte kartan, försöker Mohammed förklara. De hittar inte i Stockholm, vet inte riktigt var de är.

– Det är lätt, ställ dig bara på andra sidan perrongen från när ni åkte ut. Då får ni prata med fastighetsägaren, säger kontaktpersonen.

”Ta ett lån till möbler”

Mohammeds mamma rycker honom i armen och säger att de inte har sängar.

 Vi har bara madrasser, berättar Mohammed.

– Ni kan få ta ett lån och köpa möbler, säger hon. Lycka till!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.