Hanae Nurahmed med sonen Muayeg, 1 år som blir vaccinerad av sjuksköterskan Susanne Forsell på BVC i Husby. Foto: TT

Barnläkare larmar om vaccinbrist

Uppdaterad
Publicerad

Brist på vaccin hotar barns hälsa i Sverige. Det hävdar barnläkare i ett kritiskt brev till hälsomyndigheterna.

– Just tbc-vaccinet är en mardröm. Vi måste prioritera högriskbarnen, alla andra får vänta, säger Marie Palm, barnsjuksköterska i Stockholm.

På barnavårdscentralen i Husby norr om Stockholm tittar lille Muayeg Nurahmed, 1 år, storögt på sjuksköterskan Susanne Forsell och på sprutan.

– Vi planerar en resa till Eritrea och behöver förstås vaccinet, säger Hanae Nurahmed medan Muayeg gråter i hennes famn efter att blivit stucken i benet.

Det råder brist på vacciner i större delen av landet, bland annat tuberkulosvaccin för högriskbarn. Det är barn som reser utomlands på sommaren till länder där smittrisken är större. Det gäller till exempel Rumänien och Somalia.

– Bara i Stockholm har omkring 900 barn inte fått tuberkulosvaccin som planerat, säger barnhälsoöverläkaren Margareta Blennow.

Störst risk för spädbarn

De som har störst risk att drabbas är de späda barnen som ännu inte fått första dosen. De kan smittas av äldre syskon, och sedan, i värsta fall, smitta andra barn.

Hundratals barn över hela landet som borde ha fått vaccinet enligt vaccinationsprogrammet har inte kunnat få det, enligt Margareta Blennow.

Nu krävs en nationell plan för vaccin, tycker hon. Det handlar inte bara om tbc utan också om allvarliga sjukdomar som difteri, stelkramp, polio och kikhosta. Barnavårdcentralerna har svårt att upprätthålla det nationella vaccinationsprogrammet, enligt Margareta Blennow.

Problemet började när läkemedelsbolaget Sanofi Pasteur MSD meddelade att det inte kan leverera tillräckligt med vaccin. Därmed måste landstingen själva hitta ersättningar och det har bara delvis lyckats, enligt Margareta Blennow.

Hitta ersättningar

Barnläkarna Margareta Blennow, Helena Martin och Sahar Nejat har skrivit ett mycket kritiskt brev till Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket och till sammanslutningen Sveriges kommuner och landsting, på uppdrag av ett nätverk av barnhälsovårdsöverläkare i Sverige.

Sveriges kommuner och Landsting (SKL) svarar att de har kontaktat Socialdepartementet och Folkhälsomyndigheten.

– I Sverige är landstingen är självstyrande och det är de som i grunden har ansvaret för att alla barn erbjudas vaccination, säger Anders Tegnell, på Folkhälsomyndigheten.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) vill inte kommentera frågan.

Fakta: Vaccinationsprogrammet

Det nationella vaccinationsprogrammet är regler om att alla barn ska vaccineras mot allvarliga sjukdomar.

Ålder / Vaccin

3 månader: Difteri, stelkramp, kikhosta, polio, haemophillus influenza typ B (HIB), pneumokocker

5 månader: Difteri, stelkramp, kikhosta, polio, haemophillus influenza typ B (HIB), pneumokocker

12 månader: Difteri, stelkramp, kikhosta, polio, haemophillus influenza typ B (HIB), pneumokocker

18 månader: Mässling, påssjuka, röda hund

5-6 år: Difteri, stelkramp, kikhosta, polio

6-8 år: Mässling, påssjuka, röda hund

10-12 år: Humant papillomvirus

14-16 år: Difteri, stelkramp, kikhosta (för barn födda från 2002)

Tbc-vaccinet ges efter 6 månaders ålder till barn med ökad risk för smitta, men det kan ges tidigare om barnet åker till en miljö med pågående smittspridning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.