Foto: SVT.

Barnpsykologen: Det är fruktansvärt!

Uppdaterad
Publicerad

Barnpsykologen Malin Alvfén ser utgallringen som farlig. – Man får inte göra så här med barn.

Malin Alvfén är barnpsykolog och när hon tittar på SVT:s reportage om hur tolvåriga barn ratas av en jury får hon tårar i ögonen.

– Det är fruktansvärt! Man får inte göra så här med barn.

SVT granskar Balettskolorna

Hon förklarar att barnen är i en extremt känslig ålder. I tolvårsåldern upplevs många som deprimerade eftersom de håller på att växa och utvecklas, de är otroligt beroende av sina vänner, förklarar hon.

– Man håller på att lära sig att mamma och pappa kommer inte att finnas så småningom utan man måste växa ifrån varandra. Hjärnan går på högvarv. Det är en så svår ålder och så utsätta dem för det här?

Hon tycker inte att det finns någon forskning som stödjer den här typen av utgallring.

– Jag undrar vem som har berättat för dem och vad de har för forskning bakom sig som talar om, om man får göra så här eller inte i den här åldern? För jag menar att man får inte.

De går ju en väldigt krävande utbildning enligt ministern, man gör dem en björntjänst att låta dem fortsätta.

– Nej! För där vet vi, när vi slutar nian, då vet vi alla att där sker en uppdelning, det vet även dom som går balettskolan, jag har ju följt en del sådana barn. Det måste man, där kan man bli utgallrad, men inte när man är tolv. Alltså, även om man vet det innan så kan man inte omfatta vad det innebär ordentligt.

Det här har efterfrågats från branschen, från operabaletten och ministern har gjort den här ändringen därför att det har efterfrågats.

– Ja, men det är inte mänskligt. Det är inte mänskligt. Inte i den här åldern. Och det kommer att ge efterverkningar hos de här barnen, det är en sak som är säker. Väldigt ofta händer det att de får ont i kroppen för stress ger ofta ont i kroppen. Det kan fortsätta långt upp i åldrarna när man har varit med om en sådan här chockartad upplevelse.

Det här är fysiskt farligt för barnen menar du?

– Det är både fysiskt och psykiskt skulle jag vilja påstå!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Balettskolorna

Mer i ämnet