Foto: TT

Skärpt kontroll av miljögifter i dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

Efter skandalen med brandskum som förgiftat dricksvattnet i flera kommuner föreslår nu regeringen flera åtgärder för att skärpa kontrollen av fluorerade ämnen. Målet är också att minska användningen.

Karta: Här kan du se om ditt dricksvatten är i fara

I Kallinge i Blekinge har flera tusen personer druckit vatten förorenat av kemikalien PFOS under många år. Brandskum från övningar på den militära flygflottiljen F17 tros vara källan. Även Uppsala, Botkyrka, Halmstad och Båstad fått sitt dricksvatten förstört av brandskum

– Det är oerhört allvarligt, jag vet miljöforskare som pekar på det här som en av våra allvarligaste kemikalieolyckor, säger miljöminister Åsa Romson (MP) till SVT Nyheter.

Livsmedelverket har kallat PFOS-läckorna det största hotet mot dricksvattnet. Ökat fokus under förra året från kommuner och myndigheter visade inte bara att problemet är spritt över landet utan även att det finns stora kunskapsluckor.

”Väldigt bekymrad”

I dag besökte miljöminister Åsa Romson (MP) vattenverket i Tullinge söder om Stockholm för att se vad Botkyrka kommun gjort sedan PFOS från Försvarets brandövninngar på F18 upptäcktes i dricksvattnet 2011 och verket stängdes av.

– Jag tycker det är förfärligt, och jag är väldigt bekymrad över kemikalierna i samhället, säger Botkyrkas kommunalråd Dan Gahnström.

SVT kan nu berätta att regeringen har fattat beslut om flera åtgärder som ska förbättra kontrollen av högfluorerade ämnen.

För att minska användningen ska Kemikalieinspektionen nu ta fram ett åtgärdsprogram för högfluorerade ämnen.

– Det har inte räckt med de larm som forskarna har spritt tidigare utan det behövs för att myndigheterna ska se att det här är en kemikaliegrupp som har en riktigt hög riskfaktor, säger miljöminister Åsa Romson (MP).

Misstänks ge cancer

Det finns en stor oro för att högfluorerade ämnen kan vara giftiga för både människor, djur och miljön. Ämnena misstänks ge cancer, störa fortplantningen och påverka lever och sköldkörtel. De bryts inte ner utan lagras i miljön. Fluorerade ämnen ger vatten- och fettavstötande ytor och används bland annat på regnkläder, möbler och livsmedelsförpackningar.

KEMI ska dessutom se om det går att förbjuda eller begränsa fluorerade ämnen i brandskum.

Just PFOS används inte längre, men det finns många liknande ämnen som är svårnedbrytbara och misstänks vara giftiga. Fluorerade ämnena är så spridda i miljön att de hittas nästan överallt i miljön. Kemikalierna har särskilt hittats i många sjöar nära flygplatser. Nära Arlanda, Landvetter och Sturup är halterna höga och fisken förgiftad.

Sex procent av verken påverkade

Men det finns också i grundvattnet. Efter de rekordhöga halterna hittades i Kallinges dricksvatten uppmanades alla kommuner under förra året att ta prover på grundvattnet. Det visade sig att sex procent av alla vattenverk, 109 anläggningar i 65 kommuner, var påverkade av fluorerade ämnen. Dessa försörjer 3,6 miljoner människor med dricksvatten. Livsmedelsverket gjorde dock bedömningen att halterna är i de allra flesta fall mycket låga och innebär inte någon hälsorisk.

Flera kommuner har ändå valt att stänga av delar av dricksvattenförsörjningen trots att det inte finns gränsvärden för vad som ska vara tillåtet. Någon risk för akuta förgiftiningar har inte funnits men kunskaperna om de långsiktiga hälsoeffekterna är osäkra och därför har kommunerna bedömt att vattnet inte ska användas. I Kallinge har barnen fått i sig uppemot 10 gånger mer än vad som anses hälsosamt på sikt, så kallat dagligt tolerabelt intag.

Spridningen ska kartläggas

I Tullinge har det uppmätts mellan 200 och 350 ng PFOS/liter vatten. Det är bara strax under det gränsvärde på 350-1000 ng/l som Naturvårdsverket föreslagit.

– Vi skulle gärna se mer stöd från centralt håll när det gäller rikt- och gränsvärden och metoder för sanering, säger Ingrid Molander, chef på miljökontoret i Botkyrka.

Men någon regelbunden provtagning görs inte. Regeringen har därför nu beslutat att ge flera myndigheter i uppdrag att göra en kartläggning av hur stor spridningen är i sjöar och grundvatten. Dessutom ska Statens geotekniska institut ta fram ett riktvärde för högfluorerade ämnen i mark och grundvatten. Det behövs för att avgöra om det krävs åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.