Bättre skydd för EU-jobbare på bygge

Publicerad

EU-medborgare som tillfälligt jobbar i Sverige ska få bättre skydd. En utredare föreslår nu att ett så kallat entreprenörsansvar ska införas i alla led inom bygg och anläggning.

Förslaget innebär att en byggjobbare från exempelvis Polen ska kunna kräva ut sin lön av ett annat företag än sin arbetsgivare, om han inte får någon lön därifrån. I byggbranschen är det vanligt att huvudentreprenören anlitar flera underleverantörer, som i sin tur kan anlita ytterligare underleverantörer, inte sällan från andra EU-länder. Längst ner står den enskilde arbetstagaren som kan ha svårt att hävda sina rättigheter i denna ibland ogenomträngliga kedja.

Nya regler ska täppa till luckor

Det så kallade utstationeringsdirektivet reglerar vilka regler som gäller för EU-medborgare på tillfälligt jobb i Sverige. Förra våren beslutade EU-länderna och EU-parlamentet om nya regler som ska täppa till några av de luckor som finns i regelverket, bland annat införs ett tydligare entreprenörsansvar. I juni nästa sommar måste nyheterna vara införda i svensk lag.

Ytterligare utredning i maj

Parallellt pågår också en annan utredning som ska stärka skyddet för utstationerad arbetskraft. Den ska vara klar i slutet av maj och ska bland annat stärka kollektivavtalens ställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.