Foto: SVT

Beatrice tvingas betala dubbelt för semestern

Uppdaterad
Publicerad

Resenärer som har bokat resa med bolaget Lowcosttravelgroup kan tvingas betala dubbelt för sin semester. Beatrice är en av dem som har drabbats. – Jag har i princip slängt pengarna i sjön.

Tillsammans med sin son skulle Beatrice Sarmiento åka på en veckas all inclusive-semester till Malta. De hade längtat efter att komma ifrån vardagen och för sonen skulle det bli första gången att få flyga.

– Jag är ledsen för jag har jobbat hela sommaren just för att jag och min son ska kunna åka på semester. Det är hans första utlandssemester och han har varit helt extatisk över att flyga flygplan. Och så nu kanske han inte ens får flyga flygplan, säger Beatrice Sarmiento.

Beatrice Sarmiento hade bokat resan via sajten Lowcostholiday som är en del av bolaget Lowcosttravelgroup. Men nu har företaget ställt in sina betalningar och kan komma att gå i konkurs.

För Beatrice Sarmiento betyder det att hotellet hon har betalt för, inte fått sina pengar. Om hon vill behålla bokningen måste hon betala hotellkostnaden igen.

– Det är jävligt surt med tanke på att jag har lagt nästan 6000 för att få en veckas semester med bra boende. Det fanns en lekplats i närheten och barnpool och allting fixat. 6000 för mig är mat för en och halv månad. Längre egentligen, säger Beatrice Sarmiento.

Omkring 100 000 resenärer i Europa drabbas. Vissa har redan hunnit komma på plats på semesterorten när de har upptäckt att hotellet inte fått betalt av Lowcosttravelgroup.

Runt femtio svenskar har hört av sig till Konsument Europa för att få hjälp med att reklamera sina resor. Men Beatrice Sarmiento tror inte att hon kommer få tillbaka pengar, utan hon tvingas dubbelbetala för hotellvistelsen.

– Nu har jag i princip slängt pengarna i sjön. Det är surt.

– Men det är det här att han (sonen) ska bli besviken, det är det som gör mest ont, säger Beatrice Sarmiento.

Den här gången hade Beatrice Sarmiento inget återbetalningsskydd eftersom resan bokades med kort varsel. Resesajten Lowcostholidays hade hon bokat genom tidigare och hon trodde inte att hon hade anledning att vara orolig. I framtiden kommer hon vara mer försiktig.

– Jag kommer vara väldigt väldigt noga med vilket företag jag använder mig av. Jag kommer se till att ha återbetalningsskydd för allt och lite till. Det är nästan så man blir rädd för att boka en resa utomlands. Det känns nästan säkrare att ta någonting inom Sverige, säger Beatrice Sarmiento.

FAKTA

Företagen som slutat göra affärer:

Lowcosttravelgroup Limited

Lowcostholidays Spain S.L.

Hoteling.com part of Lowcostholidays Spain S.L.

Lowcostbeds.com A.G.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.