Finansminister MAgdalena Andersson (S). Foto: TT

Besked om sänkt solskatt dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill ha så ”låg skatt som det går” på solel, enligt finansminister Magdalena Andersson (S). Men hon kan inte säga när regeringen, som utlovat, kommer med ett förslag om att sänka den skatt som höjdes i somras.

– Vi arbetar skyndsamt med det, jag hoppas kunna återkomma med ett förslag. Vi vill ha så låg skatt som det går på solel, men vi måste hålla oss inom statsstödsreglerna, annars riskerar de enskilda producenterna att bli återbetalningsskyldiga, sade finansministern i en debatt i riksdagen med moderaten Cecilie Tenfjord-Toftby.

Tenfjord-Toftby riktar hård kritik mot regeringen för att den, som hon hävdar, klantiga hanteringen. I somras ändrades reglerna för energiskatt. Det innebar att för stora anläggningar fick producenterna börja betala skatt på el från solenergi, även om den används i den egna verksamheten. Bostadsbolag och storföretag som Axfood har skarpt kritiserat ändringen och säger att det motverkar deras miljöarbete.

Regeringen svängde

Regeringen motiverade ändringen med att en tidigare utredning lagt förslag om det och att EU-regler krävde det. Det stämmer inte, meddelade EU-kommissionen och den 30 augusti svängde regeringen och lovade att sänka skatten så snart det bara går.

– Förvirrande? Ja. Ansvarsfullt? Nej. Förtroendeingivande? Absolut inte. Detta är inte okej, så här kan man inte styra ett land, sade Tenfjord-Toftby som försökte pressa fram ett mer konkret besked när skatten kan sänkas.

Fakta: Solskatt

I juli började staten ta ut skatt på el producerad i anläggningar över en viss effekt, även el som används för eget bruk.

De som får betala är företag och organisationer med större anläggningar, till exempel bostadsbolag som satsat på solenergi för i första hand eget bruk.

Villaägare och mindre anläggningar berörs inte av skatten, de slipper skatt på el som de själva använder.

Regeringen motiverade ändringen med att EU-regler krävde det. EU-kommissionen säger att det är fel.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.