Rättegången mot hjärtläkaren Fikru Maru skjuts upp till den 20 april enligt nytt besked i dag tisdag. Foto: TT

Beslut om Fikru Marus öde skjuts på framtiden

Publicerad

I två år har den svenske hjärtläkaren Fikru Maru suttit fängslad utan rättegång i Etiopien. Idag skulle han fått besked om han kan släppas eller inte – men beslutet sköts än en gång på framtiden. Hans anhöriga efterlyser nu mer tryck från UD.

– Det är ett steg framåt och två tillbaka, man ger intrycket av att inleda en slags rättsprocess sedan backar man. Vi har sett det mönstret förut, säger dottern Emy Maru.

Greps i maj 2013

Sveriges Television har flera gånger uppmärksammat den svensketiopiske hjärtläkaren Fikru Maru. Han greps i Etiopien i maj 2013, anklagad för att ha mutat landets tullminister och har sedan dess suttit fängslad utan rättegång i det ökända Kality-fängelset. Det är samma fängelse som journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson hölls fängslade i.

Fikru Maru

Indragen i stor rättegång

Fikru Maru är indragen i en stor rättegång mot den förre tullministern, en rättegång med ett 70-tal inblandade personer. Rättegången har dragit ut på tiden, och fram tills hans del av åtalet behandlats hålls han i fängelse.

Sköts fram till 20 april

I mars behandlades till sist Fikru Marus del av rättegången, och i samband med det krävde hans advokater att åtalet mot honom ska ogillas så han släpps fri. Idag skulle beslutet om framtiden ha kommit, men det blev ännu en besvikelse, datumet sköts fram till den 20 april.

– De har antagligen inte hunnit kolla på pappas begäran eftersom det är så många andra i rättegången som också lämnat in en begäran om åtalet mot dem ska ogillas, säger Emy Maru.

– Nu är vi rädda för att domstolen inte ska hinna ta beslut innan sommaren. I juli är det sommarlov för domstolarna i Etiopien, de öppnar inte igen förrän i oktober och då händer inget förrän i slutet av året.

Finns ljusning

Men jämfört med tidigare finns det ändå en ljusning. Fikru Marus del av rättegången är behandlad, nu handlar processen inte om när han ska höras utan när han ska släppas.

– Det som är hoppfullt är ju att läget är till vår fördel. vi har ett övertag där åklagarna lagt fram allt det har att säga, och vi ville lägga ner just för att det inte finns något som binder pappa till brott. Det är också en fördel att det blivit mer aktivitet från ambassadens håll. Men det behövs ännu mer för att pappas beslut ska komma, säger Emy Maru.

Anklagad för mutor

Enligt åklagaren har Fikru Maru mutat den förre tullministern för att slippa ett åtal om smuggling, men enligt hans advokat och anhöriga är rättegången en politisk maktkamp där han blivit offer.

– Fikru hade oturen att vara på fel plats vid fel tillfälle. Nu är han indragen i en stor rättsprocess som han inte har något alls med att göra, och har blivit en bricka i en slags maktspel, har hans svenska advokat Hans Bagner tidigare sagt till SVT.

Kom till Sverige 1975

Fikru Maru kom till Sverige från Etiopien som flykting 1975. Här utbildade han sig, och blev med tiden en av landets främsta hjärtläkare. Han har bland annat arbetat på Danderyds sjukhus och St. Görans sjukhus i Stockholm, nu är han anställd av Gävleborgs landsting.

För några år sen öppnade han en hjärtklinik i Etiopien, en av få i sitt slag på den afrikanska kontinenten.

Den 9 maj har han suttit fängslad i två år, och då kommer en stödmanifestation att hållas på Sergels torg i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet