Fikru Maru, läkare från Hudiksvall, som sitter fängslad i Etiopien.

Löfvenmöte om fängslade läkaren i Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet bekräftar nu att fallet med den fängslade Hudiksvallsläkaren i Etiopien togs upp vid statsminister Stefan Löfvens besök i landet i slutet av januari.

– Vid statsministerns besök restes frågan om häktningstiden med de etiopiska myndigheterna, säger Charlotta Ozaki Macias, kommunikationschef vid UD.

Statsminister Stefan Löfven var i Addis Abeba sista helgen i januari för att delta vid Afrikanska unionens årliga toppmöte. Närstående till den fängslade Hudiksvallsläkaren Fikru Maru hade förhoppningar om att Stefan Löfven skulle ta upp hans fall vid besöket. Kontakter togs i fallet, bekräftar Utrikesdepartementet till SVT.

Hudiksvallsläkare fängslad i Etiopien

– Vi berättar aldrig hur bilaterala samtal går eftersom de sker i förtrolighet men jag kan säga att de mottog kommentaren som vi hade och vi förutsätter att de lyssnar, säger Charlotta Ozaki Macias.

Fikru Maru som är anställd av Region Gävleborg sitter fängslad sedan 20 månader tillbaka utan rättegång. Han anklagas för att ha betalat mutor till landets tullminister i samband med uppstarten av en hjärtklinik, som fått stöd av svenska myndigheter, i Etiopien. Enligt familjen är han oskyldig men har blivit en bricka i ett maktspel. De fasar för att hans fall ska glömmas bort om det inte uppmärksammas tillräckligt mycket.

– Vi har inte glömt bort det här ärendet överhuvudtaget men vi berättar inte alltid offentligt vad vi gör. Vi tänker på att det ska gynna den berörda, säger Charlotta Ozaki Macias.

Utrikesdepartementets senaste information är att Fikru Marus del i rättegången ska tas upp den 10 mars.

– Vi kan inte påverka rättsprocessen mer än att vi kan säga att vi vill vara informerade och vi kommer till vissa av domstolsförhandlingarna, säger Charlotta Ozaki Macias.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hudiksvallsläkare fängslad i Etiopien

Mer i ämnet