Foto: SVT Design

Ny chans att lyfta Fikru Marus sak

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven ska besöka Etiopien för en biståndskonferens i veckan – ett utmärkt tillfälle att än en gång trycka på för att befria den fängslade Hudiksvallsläkaren Fikru Maru, påpekar aktionsgruppen som stöder hans sak.

I cirka 800 dagar har läkaren Fikru Maru suttit häktad i Etiopien, som följd av att han saknade rätt dokument i samband med en biståndsresa. Trots påstötningar från svensk sida har inget hänt i frågan. Statsminister Stefan Löfven tog upp saken vid ett besök i Etiopien i februari, och nu har Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa noterat att Löfven är på väg till en biståndskonferens i Addis Abeba i Etiopien.

Biståndskonferensen pågår 13–16 juli. I ett brev till Stefan Löfven skriver gruppen, genom Margareta Sidenvall:

Hudiksvallsläkare fängslad i Etiopien

– Vi menar att det är en enastående chans att på nytt påtala det orimliga i att etiopiska rättsväsendet håller en svensk biståndsarbetare fängslad utan något skönjbart slut på rättegången.

Med på biståndskonfereensen i FN:s regi är även biståndsminister Isabella Lövin och biträdande finansminister Per Bolund.

Hjärtläkaren Fikru Maru, som är anställd av Region Gävleborg, anklagas för att ha betalat mutor till landets tullminister i samband med uppstarten av en hjärtklinik, som fått stöd av svenska myndigheter, i Etiopien. Enligt familjen och aktionsgruppen är han oskyldig men har blivit en bricka i ett maktspel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hudiksvallsläkare fängslad i Etiopien

Mer i ämnet